fredag 30 november 2007

Konjunkturvarning?



Läste idag att Bukowskis sålt 30 handmålade tallrikar för 18,3 miljoner. Utropspris var endast 2,5 miljoner. Här kan man prata om lockpriser :)

Auktionshuset Christie’s har sålt en stort Fabergé ägg för 115 miljoner kronor.

Andy Warhols tavlor säljs för enorma summor på auktionsfirmor runt om i världen.

Tallrikarna och Fabergé ägget köptes båda av rika ryssar. Det finns tydligen mycket fin rysk konst i Skandinavien. Kring årsskiftet bodde runt 30 000 skandinavier i St. Peterburg och många hade det bra ställt. Vid ryska revolutionen 1917 flydde de flesta Ryssland och de tog förståss med sig sina tillbehör. Om de hann vill säga. Nu passar ryssarna på att köpa tillbaka en del.

Med rekordpriser på de så kallade kvalitetsauktionsfirmorna undrar man lite om detta innebär att vi är på toppen av konjunktur. Det känns lite som om det finns kopplingar, vad tror ni?

Hursomhelt, det gäller att vara försiktig med nya investeringar och se att man klarar lite sättningar. Första halvåret nästa år blir spännande. Blir det en mjuklanding där en avmatting i USA och Europa till viss del kan kompenseras av BRIC ländernas ökande investeringar och konsumtion eller ett kraftigt fall av börs och fastigheter världen över. Utöver det har vi suprimelåneffekter som vi inte vet omfattningen på. Investera lugnt och säkert och ha en trevlig helg!

4 kommentarer:

Charlie sa...

Jag håller med om att det skall bli intressant att se vad som händer. Framförallt skall det bli intressant att se hur beroende världsekonomin egentligen är av USA (om det nu blir en sättning i den amerikanska ekonomin). Personligen tror jag att det kommer att storma en del framöver och om den amerikanska och den kinesiska ekonomin går i baklås samtidgt så kan det få extra hårda konsekvenser (två stormar som möts kan ju som bekant ge upphov till en jättestorm). Spännande var ordet.

mvh Charlie

finansmamman sa...

Hej Anders!

Hur tror du Bric-länderna,och övriga tillväxtmarknader som Afrika klarar sig vid ett börsfall i Europa och USA?

Anders sa...

Hej Finansmamman,
Ledsen att svaret tagit lite tid.

Det var en mycket bra fraga :)

Svart att saga. Jag tror att exportmaskinen Kina ar betydligt mera beorende av USA/Europa an vad manga tror. Stora delar av exporten ar antingen av ihopskruvade produkter eller export av komponenter. "Rena" kinesiska marken har fortfarande for lag status eller kvalitet for att kunna konkurrera med vastvarlden. Med vissa undantag som tex Huawei och ZTE som pa allvar konkurrerar med europeiska/amerikanska foretag, vilket inte minst svenska Ericsson fatt smaka pa. Dock finns det kinesiska foretag som exporterar till Asien och som forr eller senare kommer att ta upp kampen pa andra marknader nar deras produkter och varumarken starkts (exempelvis Haier som formodligen kan bli en lika tuff konkurrent som Sydkoreanska LG for Elektrolux).

Om USA/Europas borser faller, och orsaken ar lagre konsumption och investeringar foljer Kina med storsta sannolikhet nedat, fallet kanske till och med blir varre an EU/US.

Indien som helhet kan nog klara sig battre som inte ar ett "underleverantorsland" som Kina men deras aktiemarknad foljer nog med iallafall.

Brasilien och Ryssland ar valdigt ravaruinriktade och om ett eventuellt kommande fall i EU/US beror pa mindre konsumption av olja/metaller paverkar det deras inkomster i stor utstrackning och inte minst skulel det bromsa upp stora investeringar i denna sektor.

Afrika ar tillsammans med BR ocksa valdigt ravaruberoende men jag har en kansla av att deras borser inte har gatt upp lika mycket so fallrisken borde vara mindre. Mojligen kan Sydafrika vara ett undantag.

Jag tror inte att man kan kopa aktier i BRIC+ for att minska riskerna vid ett kommande borsfall, ekonomierna ar alldeles for beroende ava varandra. Daremot vet vi att langsiktigt ar nog aktier en bra investering och da kan exempelvis BRIC vara ett spannande alternativ.

Personligen har jag valt att kopa svenska foretag som far sin (vaxade) beskarda del av det okande behovet i BRIC-landerna. Ett annat bra alternativ ar tex Millicom som ar stora inom tillvaxtlanderna men som haller sig borta fran just BRIC. Jag har dock koll pa nagra intressanta foretag/aktier i Asien som jag skulle vilja ha i moin langsiktiga portfolj. Mer om det i en senare blogg.

finansmamman sa...

Tack för ditt utförliga svar med intressanta synpunkter.
Hälsningar Finansmamman

PS. Min man har köpt aktier i Eurocon.