tisdag 20 november 2007

Onsdagskommentarer


Atlas Copco hade kapitalmarknadsdag i Örebro idag. Budskapet var positivt, den höga efterfrågan kvarstår enligt VD Gunnar Brock. Samtidigt undrar man hur lång deras horisont är, om nybyggnationstakten av bostäder minskar i USA och Europa kommer det att minska kopparbehovet (trots att ”BRIC” konsumerar allt mera) och det skulle isåfall slå mot ”gruvdelen” av Atlas Copco. Dock, Atlas Copco har ganska många ben att stå på som industriverktyg, deras nyförvärv av Dynapac, kompressorer etc och är dessutom spridda på många marknader så på lång sikt kommer nog Atlas Copco att fortsätta växa även om det kan bli en dipp framöver.

PA Resources har hanterats styvmoderligt av placerarna. Idag meddelar PAR att man köper en 35%-ig andel i ett prospekteringsprojekt i Kongo med hyggliga chanser till att hitta och kunna börja producera olja. Idag har man enbart produktion i Tunisien (Offshore & Onshore) men i slutet av 2007 skall deras oljefält i Norge komma igång och procucera ca 5000 fat om dagen, operatör är Statoil och PAR har 10% av fälter som väntas ge totalt 50000 fat/dag. Intressant framtid inte minst då oljepriset ligger kring 95 strecket. Kursen har stigit idag med 11%.

2 kommentarer:

Marcus sa...

Har själv lite PARE. Alltid kul med kraftig kursuppgång, men under veckan före uppgången hade ju aktien dumpats typ 15-18 procent.

Jag är relativt ny på aktiesparande, men så vitt jag kan se är fundamenta bra. (Definitivt bättre än Lundin iaf.) Så hur kan kursen agera hoppjärka på det här sättet?

På något forum läste jag att någon trodde att finansnissar (på bland annat Carnegie) driver ned kursen genom stora försäljningar för att "knocka warranter" och på så sätt göra snabba vinster.

Har du några tankar kring detta? Kan forum-skribenten ha rätt?

Anders sa...

Hej Torkel,
Jag har inte hort talas om detta i PARE men tyvarr forekommer kursmanipulationer ibland. Och det ar forstss lattare att gora det i ett mindre bolag som PARE.

Men som du sager, fundamenta ser bra ut. Finns val egentligen bara tva saker som kan riktigt orsaka problem. Antingen depression med betydligt lagre oljekonsumption eller att Tunisiska staten nationaliserar sina oljereserver a la Venuzuela.