måndag 3 december 2007

Billigt i byggbranschen?



Det har varit mycket skriverier att byggbolagen har fått för mycket stryk och att de nu skall vara mycket prisvärda. Stämmer det och skall man isåfall köpa aktier i byggsektorn trots stigande räntor och frågetecken vart konjunkturen tar vägen?

Jag har tittat lite på tre svenska byggbolag: NCC, Skanska och JM.

Alla tre bolagen är kända och behöver nog ingen närmare beskrivning men här i alla fall lite kort information.

NCC är ett av Nordens ledande byggbolag och är aktiva inom bygg och anläggning. Ax:son Johnson sfären och Lundbergsföretagen är de största ägarna. Omsättningen är kring 57 miljarder kr.

Skanska är Nordens ledande byggbolag och man är dessutom stora i England och USA inom offentliga sektorn och transportsektoen. Jätten Skanska omsätter ca 137 miljarder kr. Industrivärlden är största ägaren med 27% av rösterna.

JM är inriktad på bostadsbyggande främst i Sverige. Omsättningen är kring 12 miljarder kr. De största ägarna är olika svenska fonder.

Lite siffror och grafer:


Skanska är utan tvekan störst.



JM är överlägsen etta vad gäller vinstmarginal – Imponerande av ett byggbolag. NCC och Skanska har cirka 4% rörelsemarginal.

NCC och JM har haft en bra vinstförbättring under 2003-2007. Skanska har haft en mera stabil utveckling.



Skanska har den största absoluta vinsten.

Skanskas vinst har varit betydligt jämnare än NCC och JM och värderas också högre (P/E tal 13,5) vilket verkar vara fullt rimligt. Den jämnare vinsten beror nog på att Skanska är tung inom väg och anläggning, broar, tunnelbaneprojekt, sjukhus etc och mindre beroende av bostadsbyggande.

NCC och JM värderas till P/E 7,5 - 8,0.

Alla tre bolagen beräknas ge en direktavkastning på cirka 6% vilket är markant bättre än vanliga inlåningsräntor.



Hur har aktierna gått? JM och NCC har nästan halverats från toppnivåerna i mars/april. Skanska har klarat sig betydligt bättre med cirka 25% nedgång. Tittar man på ett 5-årsperspektiv har alla gått upp mer än 200%.



Skanska ser ganska fullvärderad ut även om det kanske också är det mest stabila bolaget.

NCCs VD Olle Ehrlén, chefsjuristen Ulf Wallin och ordförande Tomas Billing har alla nyligen köpt aktier i NCC vilket är en positiv signal.

Lars Lundqvist, VD i JM, har köpt mer JM akter vilket indikerar att ledningarna för NCC och JM själva tror att aktierna är köpvärda.

JM och NCC ser utan tvekan ut att vara billiga med dagens vinster. Sjunker vinsterna till 2005 års nivåer skjuts P/E talen dock upp till 13-16. Med andra ord, tror man på fortsatt högtryck inom byggindustrin är det köpläge, blir det en rejäl konjunkturavmattning skall man nog hålla sig ifrån JM. NCC kan nog klara sig bättre då staten ofta drar igång stora infrastrukturprojekt vid lågkonjunktur. Mitt tips är att köpa NCC om man skall ge sig in i byggbranschen idag. Själv avvaktar jag men sätter NCC under luppen.

2 kommentarer:

Charlie sa...

Hej! Intressant inlägg. Jag har faktiskt de senaste dagarna funderat på att köpa på mig aktier i något byggbolag, dock är jag tveksam till ett företag som är ganska starkt beroende av bostadsmarknaden, vilket gör att jag tvekar inför JM. NCC var ett bra tips, kanske bättre än Skanska som jag tidigare funderat på.

mvh Charlie

Anders sa...

Hejsan,
Tack Charlie. Jag kommer nog ocksa att ta in nagot byggbolag och da ligger nog NCC narmast till hands.