måndag 5 november 2007

Kina varning



Kinesiska Petrochina har nu blivit noterad på Shanghai börsen och kursen steg 200% första dagen. Bolaget värderas nu till svindlande 1 biljon USD. Som jämförelse är ExxonMobil värdererad till 487 miljarder USD. ExxonMobil har tre gånger högre försäljning än Petrochina och ungefär dubbla vinsten. Detta är självklart orimligt och man kan inte unvika att dra paralleller till IT yran.

Den kinesiska bubblan blåses alltså upp ytterligare. Risken är att fallet blir enormt stort i Kina, exempelvis kan man tänkas sig att Petrochina kan falla med upp till 75% av dess nuvarande värde. En säljoption på Petrochina kanske vore något? Ett stort fall i Kina kommer nog att trigga en stor nedgång världen över och skapa lite köplägen. Försiktighet gäller nog fram till OS i Beijing 2008 och en tid därefter. Glöm inte att se till att ha lite kapital för framtida börsreor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Jag är totalt nybörjare så när som på några Telia och Ericson aktier som "alla" skulle ha en gång i tiden. Men nu har jag fått lite pengar "över" efter en husförsäljning som ska förräntas genom aktier har jag tänkt...
Har läst dina kloka ord ett tag och försökt få lite grepp om vad som skulle bli bäst för mej.
Har registerat konto på aktiespar.se och ska försöka göra mitt första köp.
Har du nåt klokt tips till mej?
Sussie, Örebro

Anders sa...

Hej Sussie,
Tack för dina kommentarer! Jag kan rekommendera en del aktier som jag tycker är en bra bas i en långsiktig akteportfölj (minst 5 år men gärna 10+)
1) Sandvik
2) SCA
3) Scania
4) Svenska Handelsbanken (SHB)
De fyra ovan utgör en bra grund i en portfölj och tillsammans med dina telekom aktier täcker du in telekom, Verkstad, Skog/Konsumentprodukter och Bank.

Sandvik och Scania är kanske gräddan inom svensk verkstadsindustri. Bra skötta bolag, bra produkter och mycket bra historik. Atlas Copco borde egentligen ingå i gruppen men de har ett stort gruvberoende som riskerar att få det lite lugnare framöver om USA/Europas metallkonsumtion sjunker. Alfa Laval och ABB är också bra och välskötta bolag men med sämre historik men med mycket spännande tillväxt i BRIC länderna.

SCA är ett stabilt skogsbolag med cirka hälften av omsättningen mot hygien/mjukpappers produkter och resten består av virke och kartong. SCA har en nya VD, Jan Johansson, hans mål verkar vara tillväxt inom konsumentdelen och det kan nog bli en del spännande förändringar inom bolaget.

Svenska Handelsbanken har jag rekommenderat ett antal gånger, en lågt värdererad kvalitetsbank. Läs gärna separata bloggar om SHB.

Kom ihåg att börsen har gått upp enormt mycket de senaste 4 åren. Kurserna hålls uppe av höga vinster. Om vinstökningarna planar ut eller till och med börjar minska kommer kurserna att gå ned. Anta att du har 100 som du vill placera långsiktigt. Jag skulle nog isafall se till att ha 25 i bankmedel/riskfria räntefonder och investera resterande i aktier men sprid ut köpen över minst en 3 års period (25+25+25). Det gäller att vara disciplinerad och inte investera hela beloppet under en kort tidsperiod, då riskerar du att köpa på topp.

Lycka till med dina investeringar!