torsdag 14 februari 2008

Rapporter från Fenix, Nibe och Millicom



Fenix Outdoor har kommit ut med sin rapport och det var ganska trevlig läsning. Försäljningen upp 14% till 845 Mkr och vinsten upp hela 40% till 82 Mkr (efter skatt) på årsbasis. Vinsten per aktie blev 6,17 kr och utdelningen blir 2 kr. Den ”snåla” utdelningen beror på att man vill behålla en stark kassa då man tror att en kommade lagkonjunktur kommer att ge ”affärsmöjligheter”. Kursen står idag i 66 kr. Det ger P/E tal 10,7. Det är mycket billigt för ett kvalitetsbolag med starka varumärken (Fjällräven, Hanwag, Primus och Tierra samt Naturkompaniet) och med stor potential. Fenix finns sedan tidigare på min aktietipslista och tipset kvarstår.



Tillväxtaktien Nibe fick känna på lite bakslag i höstas. Minskad försäljning av vedkaminer till Tyskland samt att den svenska värmepumpsmarknaden börjar bli mättad. Kanske inte så underligt eftersom de flesta med oljapanna redan har bytt mot jord/bergvärme alternativt installerat pelletsbrännare eftersom svensk villaolja är väldigt dyr pga höga olje- och energiskatter.

Nu har Nibe släppt sin årsrapport och den är inte så dålig trots allt. Försäljningen steg med 9% (5402 Mkr) och vinsten minskade med 11% till 445 Mkr. Utdelningen blir oförändrad 1,15 kr/aktie. Ett allt högre olja och energipris bör rimligen gynna Nibe långsiktigt. Andra positiva nyheter är att man nyligen har köpt KNV som är ett litet österikiskt värmepumpsbolag. Man tar även klivet in i Ryssland då man har köpt in sig i företaget EVAN i Ryssland som är störst på elpannor och varmvattenberedare. Man har köpt 25% av aktierna i dagsläget men kommer att öka till 100% under den kommade 3-årsperioden. Evan har 90 distributörer och man får genom Evan tillgång till hela den ryska marknaden. Ett viktigt strategiskt drag med andra ord och förhoppningsvis kan man snart börja sälja värmepumpar och vedkaminer till hela Ryssland. Detta visar att Nibe fortfarande har tillväxt högt upp på dagordningen.



Millicom med mobilvarumärket Tigo har också släppt sin rapport. Kortfattat kan man säga följande
• Fortsatt stark abonnenttillväxt, man har nu ca 23,3 miljoner kunder. Abonnentökningen ligger på cirka 1 miljon kunder i månaden. Det motsvarar cirka 23 nya kunder varje minut! Imponerande och tillväxten sker i alla områden som man verkar (Centralamerika, Sydamerika, Afrika och Asien)
• Omsättningen ökar med 41% på årsbasis .
• Vinsten ökar med 34%
• För första gången planerar Millicom att ge utdelningen. Förslaget är 2 USD/aktie. Detta visar att man nu definitivt gått från ett entreprenörsföretag till ett mera normalt företag som tjänar egna pengar till både fortsatt expansion samt utdelning till ägarna.

Håller tillväxttakten i sig kan man uppnå 40 miljoner abonnenter i slutet av 2009. En riktig spännande tillväxtaktie som bör kunna klara en allmän konjunkturnedgång ganska bra.

2 kommentarer:

Charlie sa...

Hej Anders!

Tack för trevlig läsning! Jag gillar dina färdigtuggade rapporter.

En fråga angående NIBE - jag ser att du har aktier i NIBE, men att du inte rekommenderar dem, hur kommer det sig? Skall man tolka det som att du inte köpt dem idag, eller som att det helt enkelt finns mer köpvärda aktier för tillfället?

mvh Charlie

Anders sa...

Hej Charlie,
Det var en bra fråga. Jag är långsiktigt positiv till Nibe och har aktien i portföljen men planerar inte öka mitt innehav. Aktien har rasat ca 50% från sin topp men jag har fortfarande bra vinst på dem. Med facit i hand borde jag kanske sålt för 1 år sedan. Samtidigt, Nibe har under lång tid varit en otrolig tillväxtaktie. Tillväxten har varit en mix av organisk tillväxt och uppköp av andra företag inom Nibes kärnområden. P/E talet är idag ca 18 vilket är ganska högt jämfört med många andra verkstadsbolag och kräver ”tillväxt”. På sikt tror jag Nibe kommer på spåret igen och ”växer ikapp” sin värdering och fortsätter sin tillväxtresa, Nibes ambition är att fortsätta expansionen utomlands och fördubbla omsättningen på 3 år. Intresset för Nibes produkter bör öka då energipriset förmodligen kommer att fortsätta öka . Jag har fortsatt bra förtroende för ledningen men tycker man skall avvakta att köpa aktien. Först skulle jag vilja se att Nibe lyckas komma in bättre på Europa/Ryssland marknaden med sina produkter. Lyckas man med det är potentialen stor.