tisdag 12 februari 2008

NCC in i portföljen (147,25 SEK, Large CAP)




Jag har tidigare skrivit om byggbolagen och haft NCC på bevakningslistan. Nu efter deras rapport har de kvalat in portföljen trots att de spår något minskad byggaktivitet i Norden.

Anledningarna till köpet är flera. Byggbolagen delar ut höga direktavkastningar men NCC kanske den allra högsta, de har stora orderböcker som i princip täcker in 2008. Man är stora inom väg och infrastruktur som normalt är ganska konjunkturoberoende. Det brukar dessutom vara så att stat och kommun drar igång stora projekt i lågkonjunktur för att minska arbetslösheten. Valet har varit mellan Skanska och NCC, två bra byggbolag med lite olika inriktning (se tidigare inlägg om Skanska, NCC & JM dec ’07). Valet föll på NCC därför att de känns betydligt billigare med lägre P/E tal, högre direktavkastning samt att ledningen i NCC köpt på sig aktier i bolaget.

Utdelningen blir 11 kr plus en extrautdelning om 10 kr. Totalt alltså 21 kr/aktie vilket motsvarar 14% i direktavkastning. Imponerande bra. Extrautdelning om 10 kr har NCC haft de sista 4 åren. Året innan var extrautdelningen 6,70 kr.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, tycker det är en bra och intressant blogg, har dock en fråga. Finns det ngn sida på nätet där det är sammanställt när bolagen delar ut utdelningen ochj när sista dagen är att handla för att få den?

Anders sa...

Hej Nilsson,
Inte vad jag kanner till men iden ar dock superbra. Om du fixar listan lovar jag att bli en flitig besokare :)
Listan borde dessutom innehalla infomation om dels ordinarie utdelning dels om extra utdelning separat som man ser vad som ar utdelningen mera "uthalligt".