måndag 18 februari 2008

Priset på järnmalm höjs



Läste på DI att järnmalmspriserna kanske kommer att höjas så mycket som 65%! En otrolig stor ökning och det säger nog något om den högkonjunktur som vi har för närvarande samt om ett stort ökat behov av stålprodukter hos utvecklingsländerna och inte minst i OS landet Kina.

LKAB väntas följa efter och det kommer att påverka SSAB och andra stålproducenter i Europa. Det ser tufft ut för stålproducenterna som dessutom har sett kolpriset stiga med 38% under 2008 pga låg produktion i Kina och Sydafrika. Kolet steg dessutom med 60% under 2007.

Frågan är hur mycket av denna ökning som ståbolagen som SSAB och Outokumpu kan skicka vidare till sina kunder och hur mycket som måste absorberas av deras vinster.

Northland Resources som kommer att öppna järnmalmsgruvor i Norra Sverige och Finland har chans att få en drömstart om järnmalmspriset stiger 65% och stannar kring den nivån. Northlands planer är att produktionen skall starta 2009. Intressant att följa! Northlands har ambitioner är att bli ett privat LKAB och de har mutat in fina malmfält med upp till 43% järnmalm.

Inga kommentarer: