måndag 4 februari 2008

Atlas Copco kv4 rapport – ytterligare bevis på fortsatt stark industrikonjunktur



Det börjar nästan bli tjatigt. Kanonrapport efter kanonrapport. Atlas Copco rapporterar en bra rapport med fortsatt tillväxt. Nu 23 kvartal i sträck med ökad organisk tillväxt! Tillväxten är särskilt stark i utvecklingsländerna. Orderingången var 33% under kvartal 4 och rörelseresultatet ökade med 36%!

På årsbasis ökade man försäljningen med 25% till ca 63,3 miljarder kronor och rörelseresultatet ökade med 31% till ca 12,1 miljarder kronor.

Utdelningen föreslås öka till 3 kr/aktie samt att man sjösätter ett program för återköp av aktier.

En intressant detalj i Atlas Copcos rapport är att man kan läsa att fordonsindustrin växer igen, speciellt i Asien. Inte direkt förvånande kanske men det innebär nog allt fler bilar i världen på våra vägar som kommer att behöva bensin. Fler och fler länder som producerar olja blir nu nettoimportörer istället för exportörer. Indonesien med sina drygt 230 miljoner människor är ett av dessa länder. Mexico kommer att bli nettoimportör om 3-4 år. Högre efterfrågan på oljeprodukter samt problem att hålla dagens produktionsnivåer på drygt 80 miljoner fat om dagen kommer nog att sakta men säkert driva upp oljepriset. Oljejättarna Shell och ExxonMobil visade upp enormt stora vinstökningar. Och detta trots att Shells produktion minskade med 2%. Våra svenska oljebolag har gått knackligt under sista halvåret då egentligen mycket har gått deras väg och de ser ut att vara riktigt köpvärda. Värt att tänka på.

Inga kommentarer: