torsdag 27 september 2007

Inflationsvarning



Det har väl inte undgått någon att bensinen blivit dyrare de sista åren. Råoljepriset är idag cirka 80 USD per fat och risken är nog större att det går upp än ner framöver. Utöver det har vi höga metall och mineral priser, koppar kostar till exempel ungefär 8000 USD/ton, 2002 kostade den cirka 1500 USD/ton. Uran kostar cirka 90 USD/lb, 2002 var priser virka 10 USD/lb. Det råder idag global brist på mjölk. Arla höjer sina priser på mejerivaror med 10% samtidigt som bönderna hävdar att en 20%-ig höjning behövs. Majspriset skjuter i höjden tack vare att majsen fått ett nytt användningsområde som råvara för etanolproduktion till bilbränsle vilket bla drabbat invånare i Mexico eftersom deras Tortillas tillverkas av majs som importeras från USA. Vetepriset ligger historiskt väldigt högt. Så högt att bönder slutar producera mjölk och kött eftersom det är bättre ekonomi att odla och sälja vete direkt istället för att använda som foder till kor. Det resulterar förståss i mera mjölkbrist och än högre mjölkpris. Mindre kor innebär dessutom mindre gödsel vilket betyder att konsumptionen av konstgödsel kommer att stiga. Konstgödsel tillverkas av olja/gas och kommer att driva upp oljepriset högre.

Min chef är stationerad i Singapore men kommer från Australien. Han har investerat i en bondgård i Australien. Han har i flera år sagt att after uppgång av priser på olja och mineraler kommer matpriserna att öka. En av orsakerna är att kinas matvanor ändras i takt med ökad välfärd och de börjar importera allt mera mat och det påverkar hela världmarknadspriset. Jag tror han är inne på rätt spår.

Utöver det trycker centralbankerna i USA, Europa, Japan mfl ut mera pengar på marknaden. Det kommer nog att resultera i en ganska snabbt stigande inflation. Att i det läget sänka diskontot i USA med hela 0,5% känns mycket riskabelt. Att arbetslösheten är dessutom låg i många västländer ökar risken ytterligare.

Allt detta sammantaget kommer att driva upp inflationen. Hur mycket vet nog ingen men upp kommer den säkert att gå. Högre inflationen leder förståss till ökade räntor. Och högre räntor betyder mindre investeringar för företagen och mindre konsumtionsutrymme för privatpersoner vilket leder till minskade vinster för företagen osv. Det är med andra ord STOR risk att aktier och fastigheter kommer att ha några trista år framöver då en större ”sättning” förmodligen ligger runt hörnet.

Man skall med andra ord endast ha kapital bundet i aktier som man kan avvara tills nästa konjunkturtopp. Man bör dessutom ha en hygglig del kontanter så man kan köpa när rean börjar.

Inga kommentarer: