onsdag 5 september 2007

Portföljförändringar

Jag har precis sålt mina SSAB aktier. SSAB är ett duktiga på specialstål och deras framgång beror till stor del på högtrycket inom den svenska verkstadsindustrin. Blir det en konjunkturavmattning kan man bli klämd mellan sjunkande stålpriser och höga priser på energi och andra viktiga råvaror som järnmalm från LKAB eller kol. Som en parantes kan nämnas att jag har jobbat på SSABs i Luleå en sommar då jag studerade på tekniska Högskolan i Luleå. Jag jobbade skift vid LD konverter avdelningen där man reducerar ut kol från järn, kort sagt den process som omvandlar järn till stål. Ett lärorikt sommarjobb!




Vinsten på SSAB blev cirka 140% på tre år. Utöver det har jag fått ganska bra utdelning samt att jag nyligen sålde mina teckningsrätter,. Detta ger ytterligare cirka 20% i avkastning. En riktigt bra avkastning på cirka 3 år.

Pengarna kommer att återinvesteras på börsen men kommer nog att delas upp på 3-4 aktier. Första köpet gjordes för 5 minuter sedan, ytterligare aktier i Handelsbanken (SHB A - 203kr). SHB aktien har stått och stampat kring 200kr under hela 2007. P/E talet är ca 10 och direktavkastningen hela 4%. Det innebär att det är ok om aktien står och stampar i några år till. Direktavkastningen motsvarar åtminstone ett högavkastande konto . Läs gärna mina tidigare ”posts” om Handelsbanken.



Förutom SHB är tanken att köpa fler aktier i SCA. SCA har precis fått en ny VD och dessutom skall det bli mera inriktning på konsumentvaror. Jag blir inte förvånand om man kommer att göra kraftiga förändringar och säljer av vissa delar eller placera delar i separata bolag som delas ut till ägarna. Förutom det har jag tittat på lite olika aktier i olika branscher. Generellt tittar jag på medicin och olja som jag tror klarar en konjunkturdipp bra. Förutom det har jag sneglat på SKF och Alfa Laval men samtidigt har jag relativt många verkstadsbolag i portföljen och man vill ju sprida riskerna lite.

6 kommentarer:

Charlie sa...

Hej!
Tack för tipset om SCA som du skrev om för ett tag sedan. Jag gjorde slag i saken och köpte en bunte efter att jag läst om dina tankar kring SCA. En av sakerna som triggade mig var skogen, en annan var de dolda värden som eventuellt kan komma fram vid en uppdelning. Nu verkar det inte som att en uppdelning ligger precis runt knuten, men, likväl, värdena finns där.

mvh Charlie

Charlie sa...

Förresten, jag håller med dig om att SHB känns som en attraktiv investering, men kan det inte finnas anledning att lägga en del pengar i andra bankaktier med tanke på riskspridningsaspekten? Eller anser du att SHB är såpass bra prisad i nuläget att det väger upp riskspridningsaspekten?

mvh Charlie

Anonym sa...

Hej Anders!

Har du satt dig in nåt i SCA:s affär där dom köper P&G:s mjukpapper i Europa men måste sälja Softis? Några kommentarer till den?

SKF har jag sen några år tillbaka och är väldigt positivt inställd. Deras rapporter överträffar oftast redan högt ställda förväntningar och produkterna har en självklar roll i framtiden.

Saker och ting kommer alltid att behöva rulla, snurra och glida, och med ökad miljömedvetenhet blir det allt viktigare att ha så lite friktion som möjligt. Jag har aldrig varit nära att sälja, däremot har jag flera gånger frestats att öka.

Anders sa...

Hej Charlie,
SCA ar en av de mest attraktiva skogsbolagen i Norden. De har en stor del konsumentprodukter och ar stora i Europa men ocksa valdigt aktivia i Osteuropa, Ryssland och Asian. De har dessutom en hog sjalvforsorjningsgrad pa virke som ar vard mycket pengar oavsett om de behaller den eller avyttrar. Inom papper och pappersmassa finns det en overkapacitet (StoraEnso och M-Real har stora problem) och jag tippar att det kommer en vag av sammanslagningar och nedlaggningar av bruk. Desto viktigare blir det att sitta pa starka varumarken och har ar SCA starka i Europa och man bygger kontinuerligt upp varumarkesdelen globalt.

Nya VDs jobb blir nog att lagga in en hogre vaxel for konsumentdelen i de vaxande ekonomierna som OstE, Ryssland, Asien/Kina och Indien och kanske Mellanostern. Det blir nog en blandning av uppkop, egna satsningar eller Joint Venture med en lokal partner dar den langsiktiga planen ar att oka agandet till 100% over tiden.

Forutom det ar min kansla att man kommer att titta over "industridelen" och medverka till en konsolidering av tillverkningsenheter. Det blir nog mer specialisering och man ger upp nagat omrade for att oka inom nagot annat.

SHB ar en valdigt valskott bank som de flesta svenska banker. Deras aktier har ocksa foljt varandra valdigt val. Eftersom de agerar pa ungefar samma marknader och har samma produkter far man inte sa mycket riskspridning aven om man koper en annan svensk bank. Detta ar val att harddra det lite. SEB ar stora i Baltikum och har verksamhet i Tyskland medans SHB valt att expandera i Norden och England. Jag tror att det ar risk for bakslag i Baltikum och SHB har statt utanfor den marknaden. Dessutom har SHB en valdigt konservativ utlaningspolicy vilket gor att man kan hantera ett rejalt fall pa borsen eller fastighetsbranshen battre. SHB var en av fa banker som inte behovde krypa till bankakuten forra gangen. Jag minns Bjorn Svedberg pa TV med svarta ringar under ogonen saga "Det ar jobbigt nu" nar SEB var bankrutt. Jag blir inte forvanad om vi nasta tre ar ser att fastighets/bostadsbranshen gar ner med minst 10% varje ar.

Titta pa foljande lank:
http://www.nytimes.com/interactive/2007/08/25/business/20070826_HOUSING_GRAPHIC.html#

och kolla in stader som Boston, LA mm. Det ar ingen tvekan om att marknaden behover rattas till och vi ar nu precis pa toppen, i vissa amerikanska stader strax efter toppen. Likant i England, Danmark, Spanien. Sverige ligger nagra ar efter men det kommer forr eller senare. Om dessutom jobbmarknaden forsamras kan det ga ganska snabbt. De senaste USA siffrorna var inte direkt positiva och okningen av den svenska industriproduktionen mattas av ytterligare. Sa lange man inte saljer har man ju dock varken gjort vinst eller forlust och ar man langsiktig brukar lite dippar vara bra tillfallen att kopa billigt (galler saval fastigheter som aktier). Det galler bara att ha lite beredskap.

Anders sa...

Hej Diversifierad,
Att man tvingas ge up Softis ar lite negativt men inte alarmerande. Det ar i Osterike och Tyskland som man annars skulle fa en alltfor stark marknadsandel och da slapper man Softis. Det positiva ar SCA formodligen aven after forsaljningen av Softis har en mycket starkare marknadsposition i Europa. Efter att denna strukturaffar ar pa plats blir det svart att bli starkare i Europa och da kommer man nog att vaxla upp tempot pa andra marknader som BRIC, Ry och OstE.

SKF ar utan tvekan ett mycket bra verkstadsbolag men lang historik och en riktig global spelare. Bla har man nagra fabriker har i KL och jag gissar att man tillverkar kullager till den inhemska motorcykel- och bilproduktionen. De finns aven med pa marknader som Kina och Indien. Deras konkurrenter i USA och Europa ar bla Timken och FAG. Problemet med SKF tidigare har varit ganska daliga marginaler. Underleverantorer till bilindustrin brukar ha en tuff tillvaro (bilindustrin har dels lagre marginaler an manga andra industrier dels ar deras inkopsorganisationer valdigt "aggresiva"). Nu har SKF en stor industridivision (stora lager till vindkraftindustrin mm)och tjanar ocksa pengar pa "After Sales". Summan blir ett mindre konjunkturkansligt bolag samt hogre marginaler. P/E talet ar ett av de mest attraktiva pa marknaden och jag har funderat pa kop av SKF. Jag har aven tittat pa Alfa Laval som har en valdigt hog tillvaxt (hogre an tex Sandvik, Scania, Atlas Copco) och hogre andel i "tillvaxtlanderna" vilket troligen star bakom den hogre tillvaxten. Kanske koper jag bada:)

Anders sa...

Hej igen Diversifierad,
En liten rolig kommentar kring SKF. Volvo startades och agdes av SKF i forsta borjan men separerade nar man vaxt mycket efter relativt kort tid. Volvo pa latin betyder "Jag Rullar" och med tanke pa agarforetaget ar det nastan ett sjalvklart namn pa foretaget:)