måndag 3 september 2007

Måndagsreflektioner

Så var denna måndag snart slut. Dagen började med två snoriga barn som stannade hemma med mamma. Stor trafikkaos på väg till jobbet pga en otäck olycka. En ganska lugn dag på jobbet med lite möten, e-mail och lite förberedande arbete inför morgondagen. Och så en kryddstark indisk lunch för 8 kr med varmt vatten till dryck. Väl hemma igen, Norsk fisk till middag. Efter att vi sussat barnen kring 19:30 kan man slappa lite. Idag med lite jobb e-mail, läsa tidningar på webben och dricka te med hembakade havrekakor med kola och kokos.

Konstaterar att det har hänt mycket med mina aktier.
SCA byter VD. Från Jan Åström till Jan Johansson (nuv Boliden VD). Har ingen åsikt om själva VD bytet men SCA är ett bra företag med mycket skog, stor tillverkning av pappersprodukter/pappersmassa samt hygienprodukter som blöjor, bindor mm. Här i Asien säljer SCA blöjer under namnet ”Drypers”. Varken Drypers eller Pampers (från amerikanska P&G) är riktigt bra blöjor i Malaysia, håller inte alls samma kvalitet som i Europa/USA men priset är också lägre. Kanske är man rädd för parallellimport om kvaliteten är densamma till betydligt lägre priser? Tyvärr innebär det att vi inte köper SCAs blöjor utan normalt köper vi Huggies från amerikanska Kimberley-Clark som förresten är ägaren till varumärket Kleenex som är enormt starkt i USA/Asien. Andra bra blöjor här är japanska ”Mama Poko”. Funderar nog på att köpa till lite SCA aktier. Lite nytt blod på VD posten kan nog ge SCA en vitaminkick och kanske blir det någon strukturaffär också?

Kungsleden skall bygga nya hus för seniorer i Tyskland för knappt en halv miljard kr. Detta är deras andra stora inbrytning på tyska marknaden. Flera fastighetsbolag har riktat blicken mot Tyskland och USA då den svenska marknaden är högt värderad.

LKAB minskar sitt andel i SSAB. Efter förändringen äger man 4,9%. Intressant. Man kan undra om ändringen sker utifrån ett ekonomiskt eller politiskt perspektiv. Jag tror att beslutet är rent politiskt och pengarna man får in kommer att extrautdelas till svenska staten. Har dock funderingar på att sälja mina SSAB. SSAB har stigit med 140% de sista 3 åren och gått från att ha varit väldigt lågt värderad till relativt högt värderad.

Handelsbanken säljer SPP för 18 miljarder och tjänar 4 miljarder. Aktien går upp drygt 8% vilket iallafall tyder på att marknaden gillar försäljningen. Köparen, norska Storebrand tappar dock på norska börsen. Jag var nära igår att lägga in en köporder på SHB men just nu känns det bättre att avvakta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

återköp av 40 miljoner b aktier är mkt bra enligt mig. SHB är en stabil aktie med potensial upp över 230:-
Gillar dina tankar kring bolag och ser fram emot fler...

Anders sa...

Hejsan,
Tack for kommentaren! SHB har P/E kring, drygt 4% direktavkastning samt en konservativ utlaning. Jag tror man klarar sig bra utan hjalp fran bankakuten aven nasta gang. En bra aktie i en langsiktig portfolj.

Anders sa...

Oops! Det skall vara P/E kring 10.