tisdag 3 februari 2009

Scania Kv4 rapportScania är nog tillsammans med Sandvik kanske Sveriges bästa verkstadsföretag. Bra produkter och bra ledning. Synd bara att Scania sakta glider iväg mot Tyskland. Risken är nog stor att alliansen Porche-VW-MAN förr eller senare skapar en stor lastbilsjätte där MAN blir huvudspelare. I den kan man då lägga alla lastbilsdelar som MAN, Scania och VWs lastbilsverksamhet i Brasilien. Tråkigt, vi behöver både produktion och HK med alla dess runtomkringfunktioner i Sverige.

Scania har rapporterat idag och den innehåller både enormt positiva och enormt negativa saker. Det positiva är att man leverat ett kanonresultat för 2008. Rörelseresultatet för 2008 blev imponerande 12,5 miljarder kr. Resultatet per aktie blev 11,11 kr. Kursen ligger kring 68 kr (A aktien) och företaget värderas till ungefär 6,1 gånger vinsten, i nivå med Atlas Copcos värdering.

Negativt är att marknaden paralyserats och orderingången nästan försvunnit eller minskat med hela 98%. Många marknader har haft en negativ orderingång dvs man har annulerat ordrar. Detta gör att man har i princip inte har en aning om hur marknaden ser ut om 6 eller 9 månader. Utan tvekan blir 2009 år volymer betydligt lägre än 2008 men inget vet hur stort tappet bli men risken är nog stor att minskningen blir större än 50%.

I dagsläget har Scania minskat sin personal med 2000 tillfälligt anställda. Man har idag en stor överkapacitet i produktionen som man har satt på “skolbänken“ för att ha en ännu bättre och mera välutbildad personal redo när det vänder. Detta är i mitt tycke ett föredömligt agerande och jag hoppas bara att man har råd med detta. Det bygger nog på att orderingången förbättras inom en 6 månadersperiod annars måste nog även Scania lägga varsel. Trots rekordresultat halverar man utdelningen till 2,50 kr (5 kr) vilket jag som aktieägare fullt ut stöder. Att ha en buffert i dåliga tider är viktigt för företag såväl som för privatpersoner och det är viktigt att både ägare och anställda tar sitt ansvar i dessa tider.

Inga kommentarer: