tisdag 10 februari 2009

Kassaskåpssäker rapport från SHB



Svenska Handelsbanken styrkedemonstrerade idag med sin rapport. Rapporten var som väntat mycket bra. Sedan är det också roligt att SHB vinner över många nya kunder på både privat och kundsidan. Hatten av för bankledningen och dess anställda!

Samtidigt kan man inte ropa faran är över när ovädret ännu bara finns som SMHI varning. Vi har sett stormen på väderprognosen, den kommer närmare men har ännu inte nått vårt område. Bankerna har det värsta framför sig och det är snarare 2009 års kvartal 4 och tiden därefter som kan bli jobbiga. Då har stora mängder människor tappat sina jobb och med minskande inkomster kan kreditförlusterna snabbt skena iväg.

Trots att årsvinsten 2008 var 4% högre än 2007 föreslår man en sänkt utdelning till 7 kr/aktie. Vinst per aktie blev 19,46 kr. SHB aktien gick upp med 6-8% efter rapporten och slutkursen hamnade på 126,25 kr. Dessa tal ger en direktavkastning om fina 5,5% och P/E tal om 6,5.

De som köpte SHB i slutet av januari har fått se aktiens värde gå upp med runt 50%! Trots den senaste tidens uppgång ser aktien attraktivt värderad ut men man får nog räkna med en fortsatt skakig resa ytterligare en tid.

För den långsiktige aktiespararen som har rejäla buffertar på plats finns det många fina köptillfällen nu men det gäller att sprida sina inköp i tiden. Och eftersom aktier alltid innebär risk måste man vara medveten om riskerna. Har man till exempel banklån tycker jag att man bör prioritera att amortera. Nu när räntan är mycket låg är det ett gyllende tillfälle till extra amorteringar.

Bilden ovan är lånad från Handelsbankens årsrapport och visar ett av Handelsbankens 460 kontor i Sverige. Kontoret på bilden ligger i Bredbyn i Västernorrland och råkar vara kontoret som min 95-åriga mormor använder.

Inga kommentarer: