lördag 14 februari 2009

Good Fences Makes Good Neighbors

I dessa tider då många länder börjar se allt större påverkan av den finansiella krisen är det många politiker som frestas med att skydda den inhemska industrin. En naturligt reaktion kanske men samtidigt är de flesta överens att fri handel gynnar alla. Sverige med stor export är exempelvis extremt beroende på att kunna exportera produkter over hela världen.

Några exempel:
1) Indien har stoppat import av kinesiska leksaker.
2) Frankrike lånar ut 3 miljarder EUR till vardera av de franska biltillverkarna. Under förutsättning att inga franska fabriker stängs eller anställda sägs upp. Man säger alltså indirekt till biltillverkarna att stänga fabrikerna i Spanien, Östeuropa etc och flytta (eller behåll) tillverkning till Frankrike.
3) Barack Obama har sagt “Buy American”. Amerikanska företag som får finansiellt stöd skall exemplevis köpa stål som är producerat i USA. Jag är nog lite orolig för Barack Obamas inställning till frihandeln. Viss förståelse kan man möjligen ha när man tittar på USAs handelsbalans.
4) EU anklagar Kina för dumpning av stål och ljus i Europa. Europeiska varv och andra stora stålimportörer klagar förstås och är rädd att tappa konkurrenskraft. Ikea som är stor importör av stearinljus från Kina är rädd att deras inköpspriser kommer att öka. Det känns dock som om stålfrågan är något större än ljusfrågan:)
5) Mona Sahlin vill inte att Sverige skall bygga ut elledningsnätet till mot Europa. Hon är rädd att deras högre elpriser skall göra att de nordiska tillverkarna istället exporterar el som sedan driver upp elpriset i Sverige.
6) Fredrik Reinfeldt har uppmanat svenskarna att köpa “Made in Sweden“.

Allt ovan har skett på kort sikt och under tiden fördjupas krisen. Vi får verkligen hoppas att dagens finansiella situation inte leder till ökad protektionism. Speciellt nu när vår valuta har tappat rejält i värde och vi istället bör utnyttja vår konkurrensfördel.

3 kommentarer:

Cristoffer sa...

Bara att instämma. All denna protektionism gör mig livrädd och kommer säkerligen försvåra en återhämtning i ekonomin.

Viktor sa...

Den ökade protektionismen är rätt så förståelig i den mycket svåra situation som vi har hamnat i och kännetecknar förhoppningsvis en extremsituation. Risk finns väl att tankesättet förutsätter allt för länge och gör att det tar längre tid att komma ur krisen.

Det "värsta" exemplet är ändå Frankrike tycker jag som i praktiken väldigt tydligt ställer krav som åsidosätter marknadsekonomins krafter. Det straffar sig ju alltid på lång sikt, men än så länge är ju alla aktioner mycket kortsiktigt tänkta...

LaGiralda sa...

Hej Anders!

Vi är några företagsentreprenörer och före detta ekonomstudenter som tänker genomföra en affärsidé, med inriktning mot aktiehandeln, till vår verksamhet. Vi är ute efter day/swingtrading konsulter och vill veta hur stort intresset är att jobba under vissa förutsättningar. Vi gör därför en marknadsundersökning mot dom som kan vara potentiella konsulter och meddarbetare till oss. Vi riktar oss därför till dig eftersom det verkar som att du nåt framgång inom börshandeln. Vill du vänligen svara JA eller NEJ på nedan frågeställningar. Du får gärna fylla i med mer text om du så önskar.

1. Skulle du mot betalning kunna tänka dig att lägga upp en profil med en spegelbild av din riktiga aktieportfölj och ditt riktiga namn på en nystartad hemsida?

Svar:


2. En anställning hos oss skulle innebära att du blir en offentlig person där publicering på hemsidan sker gällande din portföljs avkastning samt samtliga köp och säljordrar du lägger varje dag. Är detta något du kan tänka dig?

Svar:


3. Din lön är i ren provision och styrs helt av antalet träffar på vår sida och din portfölj. Samtidigt krävs det inget jobb från dig. Du gör det du gör i vanliga fall dvs. tradar med aktier. Skillnaden är att dina köp- och säljordrar registreras hos oss och därmed blir offentliga. Kan du tänka dig att jobba hos oss med provisionsbaserad lön under dessa förutsättningar?

Svar:


4. Vill du bli erkänd för dina aktiekunskaper och bli känd inom börskretsar bör detta vara intressant för dig. Det finns dock alltid baksidor. Skulle din portfölj gå dåligt kan du göra dig känd på ett negativt sätt. Är detta något du skulle kunna tänka dig att riskera?

Svar:

Vi vore väldigt tacksamma om du tog dig tid och svarade på våra frågor.

mvh Johan och Martin vidhallmartin@gmail.com