måndag 2 februari 2009

Atlas Copco Kv4 rapport



Idag presenterade den avgående VDn Gunnar Brock kvartal 4 resultatet. Omsättning, vinst och marginaler var i nivå med 2007 kv4. För helåret slutade försäljningen på 74 miljarder och ca 10 miljarder i vinst eller 8,33 kr/aktie (2007: 6,09). Utdelningen föreslås bli 3,3 kr/aktie (samma som fjolårets utdelning).

So far so good. Orderingången minskade dock med hela 27% vilket troligen var anledningen till att marknanden sänkte kursen med ca 2,5%. Dessutom säger att man framtiden är mycket osäker och att man förväntar sig en fortsatt svag orderingång.

Atlas Copco har dock en viktig service- och eftermarknadsdel. Dessa delar samt de anläggningsrelaterade delarna (inkl Dynapac) kan trots allt ha en hygglig avsättning på sina produkter och tjänster även framöver inte minst om många länder sätter igång stora infrastrukturprojekt.

Aktien står idag i 55 kr (A) samt 48,80 kr (B). P/E talet är låga 5,8-6,6 även om P/E talet i dessa tider är ganska orelevant med den starka konjunkturavmattningen . Direktavkastningen är 6,7% räknat på B-aktien. Atlas Copco har redan varslat om många anställda vilket givetvis är mycket tråkigt för de anställda men samtidigt viktigt för att tackla konjunkturen för att långsiktigt överleva. Min känsla är att många företag idag är mycket snabbare på att minska kapacitet än tidigare. Kanske är det alltmer sofistikerade logistiksystem och kundorderstyrd produktion som minskat ledtiden från minskad orderingång till uppsägningar?

Värderingen på Atlas Copco känns attraktiv ut idag även om vinsten kommer att falla de närmaste åren.

Inga kommentarer: