onsdag 4 februari 2009

Alfa Laval & Sandvik kv4 rapporter

Nu kommer rapporterna i strid ström. Idag var det Alfa Lavals och Sandviks tur.



Alfa Laval rapporterade sin allra bästa rapport med rekord i både försäljning och vinst för helåret. Orderingången minskade dock med 15% under kvartal 4. Deras prognos är att orderingången kommer att fortsätta minska under kv1 2009. På helårsbasis 2008 presenterade man följande siffror.
Omsättning = 27,8 miljarder kr, vinst = 3,8 miljarder kr, vinst per aktie = 8,83 kr.

Dagens kurs gick upp med 7% till 65 kr. P/E tal med dagens kurs är 7,3. Utdelningen föreslås vara oförändrade 2,25 vilket ger en direktavkastning om 3,4%.

Det intressanta i rapporten är att orderminskning är störst i Östeuropa/Ryssland samt Asien. Västeuropa, Norden samt USA tuffar på ganska bra faktiskt. Så mycket för BRIC som ekonomiskt draglok! Energi och miljö samt reservdelar och aftersales service ökar orderingången. På det hela taget en mycket bra rapport Alfa Laval.



Sandviks rapport var överlag också mycket bra. Orderingången föll 18% i kvartal 4 och det är just oron för orderingången framöver som spökar just nu i de flesta företag och branscher. Hur illa kan det bli egentligen? För helåret hade Sandvik en vinst om 7,8 miljarder vilket motsvarar 6,3 kr/aktie. Av detta föreslår man en utdelning om 3,15 kr (4 kr ifjol). Sandviks kurs gick upp idag med 5,7% och stannade på 46,30 kr. Direktavkastningen är alltså goda 7%. P/E talet ligger på 7,3. Jag köpte till lite Sandvik i oktober förra året till kursen 41,50 kr. En liten uppgång har jag på dessa aktier och ovanpå det en utmärkt utdelning. Alltid något positivt i börsmörkret! Sandvik är en aktie som jag planerar att behålla tills jag pensioneras om sisådär 20-25 år. Eller kanske blir det 30 år? Hoppas bara det får fortsätta vara svenskt och med huvudkontor kvar i Sandviken.

Värderingen av Atlas Copco, Scania, Alfa Laval och Sandvik ligger alltså alla mycket lika om man ser till P/E tal som är kring 6-7. Normalt sett är det väldigt lågt och det beror förstås på att marknaden räknar med att vinsten framöver kommer att sjunka kraftigt.

På fredag kommer Volvos rapport. Det blir nog dyster läsning då lastbilar, anläggningsmaskiner samt flyg har det väldigt kämpigt just nu.

Inga kommentarer: