tisdag 27 maj 2008

Supply and Demand



Jag läste precis på DI.se att antalet objekt på hemnet är rekordstort, drygt 40 000 objekt. Om oljepriset stiger pga av att utbudsidan har problem att möta efterfrågan borde det rimligen innebära att bostadspriserna sjunker när utbudet ökar. Om räntan sedan höjs ytterligare kommer nog priserna att gå samma väg som i USA, Spanien, Norge, Danmark & England. Nedåt med andra ord. Risken är att hushållen pga detta dels kommer att behöva avsätta mera pengar till ränta och amorteringar på sina bostäder, dels att de känner sig mindra välbeställda och därmed drar ner på sin konsumtion. Bäddat för lågkonjunktur kanske?

3 kommentarer:

Admin sa...

Jag tror lågkonjunkturen är på g, men att bostadspriserna kanske inte fattar det förrän lite längre fram i storstadsregionerna.

Anonym sa...

Väldigt vad negativa tankar som frodas här...En svacka i högkonjunkturen kan man väl stå ut med.Tankar mera PA Resources varje vecka, då kan man tåla ett bensinpris på 13,50..

Anders sa...

Hej Finanskvinnan,
Det tror jag också. Det blir lite fördröjning innan "sättningen" verkligen syns i statistiken.

Hej Juristen,
En lågkonjunktur behöver som sagt inte vara så illa. Vissa aktier går bra i alla fall (PAR, LUPE...) och allmänt lägre börskurser har ingen större betydelse för den långsiktige och man kan trösta sig med att man får fler aktier vid nya investeringar. Det gäller bara att ha en krigskassa :)