onsdag 7 maj 2008

Mount Kinabalu



Jag har haft några dagar ledigt från jobbet. Tillsammans med två andra svenskar som också bor i Kuala Lumpur åkte vi i söndags till Kota Kinabalu som ligger i Sabah som är en delstat i Malaysia på Borneosidan. På agendan: Bestiga sydostasiens högsta berg som heter Mount Kinabalu.

Vi började klättringen dag 1 i tropisk regnskog och värme klockan 08. Tidig eftermiddag kom vi fram till Labun Rata Resthouse vid cirka 3200m och temperaturen var då 11 grader Celcius. Klättringen från Laban Rata till toppen startade kl 02:30 på morgon dag 2, pannlampa behövdes eftersom det var mörkt och inget månsken lyste upp. Det var med andra ord ett riktigt pojkäventyr! Klockan 6 på morgonen nådde vi toppen (Low’s Peak) precis lagom för att se soluppgången. Temperaturen var vid toppen cirka 4 grader Celcius och de blåste friskt. Low’s Peak är 4095,2 meter högt och det var en mycket mäktigt att stå på toppen och se dessa vackra omgivande lägre toppar bestående av massiv granit. Därefter var det dags för en jobbig klättring nedåt från toppen till ”botten” med ett litet avbrott för en frukost på Laban Rata. En häftig naturupplevelse!

Som aktieägare i Fenix Outdoor noterade jag med glädje att ett flertal personer använde sig av fjällrävens byxor (Fjällräven ingår i Fenix Outdoor koncernen). De flesta personerna var från Skandinavien, Holland och Tyskland som är Fjällrävens huvudmarknader. Jag såg inga asiater med Fjällrävens byxor så potentialen är stor i Asien som får en allt större andel befolkning med pengar, tid och intresse för friluftsliv. Fjällräven finns i Japan men i övriga asien är det nog dags att öppna butiker med start i mer utvecklade marknander som Singapore och Malaysia.

Kan också konstatera att oljepriset nu ligger runt 120 USD/fat. Oljebolag inom uppstream och med bevisade oljefyndigheter i marken kommer troligen att ha en gyllene framtid. Med en allt högre oljekonsumtion som drivs av stigande bilförsäljning i utvecklingsländerna plus att man redan har svårt att klara av nuvarande globala produktionsvolymer gör att priset knappast kommer att gå ner mer än tillfälliga dippar. Oljebolaget PA Resources (PAR) pumpar idag upp cirka 13 000 fat om dagen. Snittpriset under kvartal 1 var kring 96 USD/fat. Om snittet skulle öka till 120 USD/fat innebär det en intäktsökning med hela 24 USD/fat eller kring 25%. Eller ytterligare ca 1,9 miljoner kronor om dagen i intäkter varav merparten kommer att kunna leda till ökade vinster. Andra oljebolag som Lundin Petrolium och andra upstreambolag har också mycket bra marknadsförutsättningar. En del av mina utdelningspengar gick förra veckan till ytterligare köp i PAR.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jäklar vad sugen man blev på friluftsliv när man såg den bilden. å andra sidan skall jag ut och paddla i Norra vätterns skrägård i helgen så min tur kommer.

När det gäller Fenix är jag inte ritkigt lika positiv somo dig. Sett i historien så har trots allt Fjällräven varit ett företag med betydligt större marknadsandel än vad som är fallet idag. Mao har man tappat till andra konkurenter. I processen där man köpte Tierra hade jag i högsta grad bra insyn i processen och jag är verkligen inte imponerad man lyckades med konststycket att i stort sett få hela de drivand ei krafterna i företaget (bla. hela designteamet) att gå till konkurrenten Haglöfs...

Vidare har Fenix ägnat sig åt ett flertal "äventyr" med SHU, naturkompaniet, skor mm mm. Det har varit större maktambitioner än fokus på aktieägarvärde. Produktutvecklingen i bolaget har varit ganska bedrövlig och detta säger jag trots att jag varit sponsrad av Fjällräven under en period i idrottskarriären och en av dem som var med och gac kritik till lite olika produkter (Fjällräven FEM kollektionen).

Men som sagt varumärket är fortfarande ganska starkt. Intrycket är att andra konkurrenter kvalitativt är bättre köp.

Anders sa...

Tack Christoffer,
Det var en otrolig upplevelse med idag far man betala med vark i benen men det var det vart. Haller med att Fjallraven (numera Fenix Outdoor) har gjort en del mindre lyckade affarer. Jag hoppas att man ar battre pa sparet nu, vinst osv ser hyggligt bra ut och deras senaste kop (Hanwag) verkar fungera bra. Fjallraven har ett bra rykte pa internationella marknaden (eller rattare sagt pa de marknader de verkar) men behover nog som du sager forbattra en del av sina produkter och ta steget fran en mer eller mindra regional spelare till internationel spelare. Det vore nog bra att ta in nagon konsumentexpert till foretaget som hjalper till med den globala expansionen.

Paddling i Vattern later trevligt. Hoppas du far bra vader, det gor alltid vistelsen roligare.

Anonym sa...

Hej Anders,
Besteg själv Mount Kinabalo 1992!
Häftig upplevelse, hade grym träningsvärk i låren. Är nog allt lite avundsjuk på dig som får husera på de breddgraderna :). Men jag skall återvända till Borneo ngn gång..har jag lovat mig själv.

Nu inväntar vi Fiskars som rapporterar imorgon. Kan bli intressant o se hur de klarat ett lite tuffare kvartal för retail.

mvh Pontus

reflexions of red sa...

Anders,

Energi är ju naturligtvis en bra investering, men vad säger du om ädelmetaller? Jag menar att priset på guld gick upp från 250$ till över 1000$ för en månad sedan, på bara 6 år. Tror du att utvecklingen fortsätter eller är en korrektion förestående? Det skulle vara intressant att höra dina tankar.

Anders sa...

Hej Johan,
Tack for din kommentar.

Det ar svart att saga och jag har inte investerat i guld och andra adla metaller (forutom for en sisadar 20 ar sedan). Guld har tex mindre industriell betydelse an tex koppar. Jag har manga indiska kollegor har i Malaysia (bade Malaysiska Indier och indiska Indier) och man slas av hur mycket guld de anvander till armband, halsband, ringar etc. Indien ar en betydligt storre guldkonsument an tex Kina och har samtidigt betydligt lagre BNP per capita. Med stark tillvaxt i Indien kan nog guldpriset hallas upp ganska bra. Samtidigt, finns det ett stort intresse att investera i tryggt guld nu nar mycket annat "vacklar". Om guld investerarna byter sina investeringar till annat kan nog priset sjunka. Dessutom ar det nog en del nya guldgruvor i pipen som mojligen kan hjalpa till att sanka priset. Med ett sant enormt stort prisuppgang vore det nog underligt om det inte blir en kraftig rekyl forr eller senare.

Jag trodde i hostas att kopparpriset skulle falla tillbaka pga minskad byggaktivitet i USA, Spanien osv och det ar just byggbranschen som slukar mest koppar (elkablar, vattenror). Detta har annu inte intraffat, kanske kommer de senare eller sa kompenserar helt enkelt BRICs okande kopparbehov ett vikande vastbehov och haller priset uppe. Jag tror dock inte BRIC marknaderna ar tillrackligt stora for det annu.

Det ar nog latt att missta kraften i BRIC forvandligen. I princip handlar det om en industriell revoultion med marknader om kanske 3 miljarder manniskor och det ar svart att fa grepp om dess enorma behov nar de vill forbattra sin levnadsstandard och enormt mycket kommer att ske under nasta 30 ar. Dock kommer det nog inte ske utan lite sattningar nu och da och energin kan nog bli en rejal flaskhals framover da olja, uran inte kommer att racka till.

Tittade in och laste en hel den pa din blogg som var mycket intressant. Aterkommer till den!