måndag 19 maj 2008

Laos och Tigo



Då måndagen är en helgdag i Malaysia så har vi passat på att ta en långhelg i Laos huvudstad, Vientiane. En trevlig stad som är ganska outvecklad än så länge även med asiatiska mätt mått. Exemplevis finns inte McDonads, KFC, Starbucks och de andra kedjorna på plats vilket ger mängder med entreprenörer en chans att ha sin lilla resturang eller kafé vilket är bra för mångfalden och mycket trevligt för deras kunder.

Trots att Laos är ett mycket fattigt land ser man tydligt att en egen mobiltelefon är högt prioriterat, man ser unga människor överallt ringa och framförallt skicka sms till varandra vilket är billigare. Något man också ser överallt är Tigos blå logotyp så det varumärket verkar vara väl förankrat i Laos. Tigos är Millicoms telefonvarumärke som nu används på 14 av sina 16 marknader/länder. Millicom verkar i Asien, Afrika, Sydamerika och Centralamerika och växer så det knakar. Man är ett riktigt tillväxtföretag med 100% av sina affärer i tillväxtländer. Lite aktier i Millicom kan därför ses som en spännande investering i tillväxtmarknader med relativt låg risk och är ett bra alternativ eller komplettering till olika BRIC fonder.

En kommande industrigren i Laos är gruvnäring och inte minst de australienska gruvföretagen verkar hålla sig väl framme. Gruvor får man nog anse vara Australiens paradgren. Andra företag som gynnas av större gruvaktivitet i Laos är våra svenska företag Sandvik och Atlas Copco. Vi passerade ett litet kontor med en Sandvik skylt vilket är trevligt att se för en aktieägare.

Vi fick reda på att den Svenska Ambassaden stänger ambsassaden i juli. För mig låter det som ett mycket dumt beslut eftersom Laos har en spännande framtid och man har även servat de andra skandinaviska länderna. Det är mycket märkligt att de skandinaviska länderna inte kan ha en gemensam ambasssad i Laos. Inte minst svenska företag och deras utlandsanställda behöver den supporten. Nu kommer svenskarna (och övriga skandinavier) att få sköta sina ambassadärenden via den tyska ambassaden. Skärpning UD! Vi noterade samtidigt att Australien bygger en ny stor och fin ambassad. Vissa mobiliserar alltså för framtiden medans andra de-mobiliserar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

hej!
jag hittade ett par fina PPM fonder igår:
605 691 (11,8% värdeutveckling hittils i år bara)
481 911 (6,3% värdeutveckling hittils i år bara)
899 120 (4,3% värdeutveckling hittils i år bara)
behöver jag säga att jag är mer än nöjd??

Anonym sa...

Vad tror du om E-Work?

Anders sa...

Hej Ekonimitips,
Bra att du ar nojd med dina PPM val!

Anonym,
Jag kanner inte till E-Work. Ar det ett foretag i bemanningsbranschen?

Anonym sa...

Japp, de börsintroducerades förra veckan.

Anders sa...

Hejsan,
Tyckte jag kande igen namnet. Bemanningsforetag har nog en hygglig utveckling framfor sig fortfarande men jag har inte kollat upp just eEork. Samtidigt har de ganska stora och valkanda konkurrenter men de kanske ar mera nischade?