måndag 26 maj 2008

Högre inflation runt hörnet?Att priset på olja, kol, stål, uran, energi, koppar, skog, båttransporter, vete, ris, majs mm det senaste åren gått kraftigt uppåt, i flera fall 100% eller mera, har nog inte ungått någon. Förr eller senare kommer det att påverka det mesta i samhället. Olja används förutom som råvara till bensin/diesel också som råvara till plast, kemikalier samt till konstgödsel, stål behövs till allt möjligt, energi behövs i de flesta hem och fabriker osv. Allt fler företag har ett behov av att vidarebefordra de höjda kostnader som man nu i allt högre grad blir utsatt för. Amerkanska Kimberly-Clark informerade nyligen att man kommer att öka sina priser i USA med 6-8% pga höjda råvaru- och energikostnader. Denna process har knappt börjat och riskerar att trycka upp inflationstakten ytterligare framöver. Om inflationen som idag ligger kring 3,6% fortsätter uppåt till 4% eller till och med 5% vilket inte är helt omöjligt kommer nog Riksbanken att tvingas till fler räntehöjningar.

Möjligen kan en kommande (global) lågkonjunktur minska behovet av råvaror och därmed sänka priserna på råvaror och hålla inflationen i schack vilket inte är någon roligt väg att gå. En annan väg är att vi får se en ny våg av flytt av tillverkning och service från högkostnadsländer till lågkostnadsländer och på så sätt hålla kostnaderna under kontroll. Volvo lastbilar berättade tidigare om att ”strippa” en Volvolastbil och tillverka en enkel baslastbil avsett för den kinesiska marknaden och sälja den för halva EU priset på dem kinesiska marknaden. Hur lång tid tar det innan exemplevis Kina eller Indien tillverkar svenska lastbilar för export till Europa?

Min gissning är att vi kommer att se en ytterligare ökning av inflationen och att Riksbanken svarar med att höja styrräntan.

3 kommentarer:

Per Penning sa...

Absolut luktar det räntehöjning i höst..

Rikframtid sa...

Det börjar luta mer och mer mot ökad inflation

finansmamman sa...

Alltid lika intressant att ta del av dina synpunkter.
Inflationen spökar och verkar öka stadigt.