onsdag 26 mars 2008

Innebär låg USD kurs att USA aktier är billiga?



Att USD kursen har förändrats rejält har nog inte undgått någon. Men vad innebär det att USA dollar nu är dramatiskt billigare än tidigare?

• USA tillverkade produkter får ökad konkurrenskraft och lyfter exporten från USA
• Importerade varor blir dyrare i USA, dvs de förlorar konkurrenskraft mot lokalproducerade varor
• Det blir billigare att turista i USA och dyrare för amerikaner att åka utomlands
• USAs köpkraft gentemot omvärlden minskas generellt

Min huvudfråga är: Har amerikanska aktier blivit mera köpvärda nu då man får mera aktier per krona? Eller är det ett nollsummespel eftersom vinsterna redovisas i USD och man får också mindre vinst per aktie uttryckt i kronor?

Hur påverkas amerikanska företag och värderingerna av företagen då US dollar tappar i värde? Detta beror förstås på väldigt många olika faktorer.

Amerikanska bolag som tillverkar och säljer sina produkter huvudsakligen på den amerikanska marknaden har fått en ökad konkurrenskraft gentemot exempelvis europeiska och japanska företag som exporterar och säljer varor i USA. Samtidigt riskerar dessa företag att få en rejäl törn om USA marknaden bromsar in alldeles för mycket.

För företag som har stor försäljning utomlands och som konkurrerar med exempelvis europeiska företag borde det innebära att man har chans att öka sina marknadsandelar och/eller höja priset och därmed öka marginalerna.

Om bolaget däremot har produktion i Thailand och köper det mesta lokalt samtidigt som man konkurrerar med ett europeiskt företag som har en liknande produktionsupplägg så förändras inte konkurenskraften nämnvärt (även om exempelvis R&D och HQ funktioner som drivs på hemmaplan har blivit relativt sina europeiska konkurrenter billigare) .

Jag tror att amerikanska bolag med hög andel försäljning utomlands kan få en bättre utveckling än tex sina europeiska kollegor tack vare den låga dollarkursen om den fortsätter på nuvarande kurs.

Nedan finns en lista på några stora välskötta amerikanska företag och deras försäljningsandel utanför USA. Med undantag för Caterpillar har företagen nedan ökat utdelningen i minst 25 år på raken. 3M i hela 50 år. Imponerande historia!

Försäljning utanför USA:
Caterpillar: 54%
Johnson & Johnson: 47%
GE: 50%
3M: 63%
Emerson Electric: 52%
Kimberly-Clark: 46%

En intressant sak är att utlandsförsäljningen är relativt lika för ovan företag, kring 50%. Svenska ”multisar” ligger ofta betydligt över 90%. Det säger en del om amerikanska marknadens storlek. Eller den svenska. De flesta av ovan företag har sin största försäljningsökning (procentuellt) i utvecklingsländerna.

P/E tal:
Caterpillar: 14,3
Johnson & Johnson: 15,7
GE: 16,4
3M: 16,2
Emerson Electric: 18,7
Kimberly-Clark: 15,1

Jag tror nog att våra bästa svenska företag kommer att klara sig bra i konkurrens med andra globala jättar, samtidigt som det kan vara bra att komplettera exempelvis SCA innehavet med lite Kimberly-Clark (Huggies, Kleenex, Scott mfl), Volvo med Caterpillar, ABB med GE osv.

Samtidigt är det nog inte speciellt bråttom att köpa aktier just nu och de amerikanska aktierna ser ut att vara något dyrare än motsvarande svenska. En risk kan ju vara att dollarkursen om några år igen är betydligt högre och dagens fördel kan svänga till en nackdel.

Internationella företag är ganska duktiga på att optimera produktionen i relation till kostnadsnivåer och var kunderna ligger så ovan förhållande kan nog snart jämna ut sig. Både Airbus och Volvo PV tittar på möjligheterar att starta produktion i USA för att öka konkurrenskraften.

Kanske är välskötta amerikanska bolag mera köpvärda än Indiska eller Kinesiska företag för tillfället?

5 kommentarer:

David sa...

Det finns nog en anledning till att Warren Buffet tankat JNJ.

Mvh David

Anders sa...

Hejsan David,
Jag antar att track record, management och relativt konjunkturoberoende produkter i JNJ tilltalar Warren.

David sa...

Och att bolaget har en absurt effektiv forskningsadministration, om jag förstått saken rätt.

Mvh David

Anonym sa...

Anders,

Det ligger mycket i det du skriver, för mycket elände är diskonterat i dagens amerikanska kurser.

Glöm inte att HP, Microsoft,IBM, Cococola, Disney, TimeWarner nu har möjlighet att priskonkurrera i europa.

Frågan är bara hur mycket sämre det blir innan det blir bättre. En annan viktig faktor är vem som blir ny president.

PS. Fjällen var underbart! DS

Anders sa...

Hej LittleJohn,
Tack for kommentarerna. Presidentval och aven utveckling (=avveckling av militara resurser) i Irak ar nog viktiga parametrar.

Efter att ha sett fjallbilderna forstar jag att fjallresan var en "toppentur".