torsdag 6 mars 2008

OljekommentarerNu har oljepriset varit kring 100 dollar strecket ett litet tag och den senaste tiden strax över.

Kommer priserna att falla snart eller stannar de kvar på 100 nivån eller kommer de att fortsätta uppåt?

Världen konsumerar i runda slängar 82 miljoner fat olja varje dag. Det är svårt att förstå den enorma mängd olja som pumpas upp varje dag för att vi skall klara av vår vardag med allt från transporter, gödningsmedel, tillverkning av plastmaterial, uppvärmning, produktion av elektricitet mm. Skulle vi exemplevis byta ut all energi från oljan till kärnkraft läste jag att vi skulle behöva idriftsätta ett nytt kärnkraftverk varje vecka. Fram till år 2050! Redan idag har vi en en ansträngd uran situation pga att de nedmonterade kärnvapenbestyckade missiler som kunnats användas som kärnbränsle börjar ta slut, fler kärnkraftverk byggs samt stora produktionsbortfall på sina håll.

Det är allmänt känt att USA är den enskilt största förbrukaren av olja, man slukar ca 20 miljoner fat/dag. Kina är nummer 2 med 6,5 miljoner fat/dag. Att vara den största förbrukaren innebär inte att man konsumerar mest olja per person. Massmedia har en förmåga att missa viktiga jämförelsetal. Singapore till exempel förbrukar drygt dubbelt så mycket olja som USA per person.

Bilarna används även om ekonomin försämras så oljebehovet kommer nog i västvärlden att ligga kvar på nuvarande nivå. Kanske kan det krypa nedåt om hybridbilar blir vanliga, dieselbilarna vinner terräng i bla USA och mera etanol används som bränsletillsats.

Toyota meddelar att deras försäljning minskar i väst. Det betyder nog inte att antaler bilar i väst minskar ute på vägarna utan snarare på att bilparkerna åldras när det bärjar kärva i ekonomin och bilbytena blir lite mindre frekventa. Samtidigt säger Toyota att man ökar årsproduktionen med ca 500 000 bilar (ungefär Volvos årsproduktioen) till 9,95 miljoner bilar per år. Ökningen drivs på av Asien. Försäljningen i Kina ökar tex med hela 40% och väger alltså men än väl upp minskningen i väst. Denna enorma försäljningsökning gör att bilparkerna i Asien växer kraftigt och slukar allmer bensin. Utvecklingsländerna kommer inom en 10-årsperiod att konsumera mera olja än industriländerna. När detta sker beräknas oljebehovet att ha ökats från dagens 82m fat/dag till drygt 100m fat/dag. Det säger kanske inte så mycket men lite förenklat uttryckt behöver vi tillföra oljeproduktion som motsvarar hela Saudiarabiens och Rysslands produktion. Och samtidigt pumpa upp samma mängd som idag där stora fält sakta men säkert tappar produktion.

Njut av dagens låga oljapris! Det är svårt att se något inom den närmsta 10 årsperioden som kan hindra oljan att krypa uppåt. Att rampa upp oljeproduktionen med 25% under nästa 10 årsperiod blir nog svårt och vissa peakoljeanhängare tror att vi redan idag har nått produktionstaket eller att vi är mycket nära. Det ligger nog mycket i det och många oljeländer har nog egentligen inget incitament för att snabbt öka produktionen för att sänka priserna.

De bolag som har olja i marken sitter helt enkelt på guld. Svart guld. Många oljeaktier kommer nog att se ut mycket billiga efter deras kv1 rapporter. De är billiga redan idag. Jag har aktier i ett av oljebolagen, PA Resources (PAR), som producerar olja i Tunisien och numera också i Norge och som ser mycket köpvärd ut. Om produktionen fortsätter öka enligt plan och oljan stannar kring hundringen ser det väldigt intressant ut. Jag kommer att köpa till lite PAR eftersom mina PAR aktier har gått ner lite efter mitt köp i höstas.

4 kommentarer:

David sa...

Jag har börjat tänka i samma svängar. Hörde ett inslag av Buffet igår, och till och med han är övertygad om ett stigande oljepris. Han har ju redan facit i huvudet, så det är väl bara att agera därefter. Jag funderar däremot på att försöka hitta ett producerande och välskött oljesandsbolag istället, mycket p.g.a. det stora häv som oljesand ger vid ökande oljepriser då utvinningskostnaden är väsentligt högre än för uppumpad olja.

Jag måste säga att din blogg helt klart tillhör de mest läsvärda. Du är mycket duktig på det du snackar om!

Mvh David

Anders sa...

Tack for de kommentarerna David!

De narmaste 5-10 aren kommer USA att erstta importerad Mexico olja med Kanada olja (utvunnen fran Oljesand) da Mexicos export ser ut att vandas till nettoimport istallet. Utan tvekan kommer oljesand att bli en viktig del av oljeindustrin i framtiden.

Jag har varit inne lite i Pearl tidigare och kanske gar in senare. Vill helst se lite battre produktionssiffror men utan tvekan sitter de med stora oljesandsfyndigheter.

Har man lite oljeaktier behover man iallafall inte klaga over stigande oljepriser :)

finansmamman sa...

Hej!
Alltid lika läsvärda inlägg.
Det finns en länk nu till telefonkonferensen med Black EF på deras hemsida, om du är intresserad.

Anders sa...

Hejsan,
Tack for tipset! Skall forsoka kolla upp den i helgen.