måndag 10 mars 2008

Dags att bita i det sura äpplet!



Många förväntar sig att den amerikanska riksbanken skall sänka räntan ytterligare. Kanske gör man det. Eller kanske inte. Jag tror helt enkelt att för många amerikaner har stora bolån och ovanpå det alltför stora kreditkortsskulder. USA har under en längre tid haft negativ sparkvot. Det är ok under en kortare tid men över tiden fungerar det inte att köpa på krita. Ungefär som ett företag, man kan låna och investera och ha negativt resultat i en kortare tid men förr eller senare vill man att investeringen skall bära frukt annars går det som bekant illa. Om man som privatperson investerar i en värmepump, nya energieffektiva fönster eller i ett större boende är det ganska naturligt med att man ökar skuldsättningen och det finns solida skäl bakom. Men när mer eller mindre vardaglig konsumption måste lånefinansieras är det illa ställt. Har man inte råd till den nya platta TVn bör man kanske avstå från att köpa den. Kanske är det till och med så att man uppskattar sina saker mera om man har köpt dem med ”egna” pengar?

I dagsläget börjar nog alltfler i USA att inse att det inte är fel med lite buffert. Ett ökat sparande slår förstås ganska hårt mot USAs konsumtionsberoende ekonomi. Jag tror inte att lägre räntor kommer att ge några störra positiva effekter, operation skuldminskning hos allmänheten har helt enkelt börjat och att försöka ”locka” folket att shoppa mera känns nästan kriminellt.

Samtidigt läser jag att inflationen i Norge stiger till 3,7% på årsbasis och att styrräntan förmodligen kommer att öka. Intressant då både länderna har stigande inflation. USA prioriterar alltså att försöka hålla konsumenterna på gott humör men det kan bli svårt. Många har nog insett att det är dags att bita i det sura äpplet och beta av lite skulder och lite lägre räntor kommer nog inte ändra den inställningen. Med andra ord kommer avmattningen att fortsätta ”over there” och ”over there” är nästan här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Preach it, honey! Pledging allegience to the flag shouldn't mean filling our closets with unneccesary crap in order to keep the machine going.
Nice shot of the stars and stripes.
xo,
wife

David sa...

Grejen är den att det är väldigt svårt att agera makrobedömare som småsparare, eller expert med för den delen. Träffsäkerheten är oftast väldigt liten. Konstateras kan ju dock att det finns saker som inte funkar speciellt bra där för tillfället, men huruvida alla onda ting smittar låter jag vara osagt.

Keep up the good work!

Mvh David

Tankar kring investeringar sa...

Det som är intressant med USA och inflationen är att den 10-åriga statsobligationen ligger runt 3,7% vilket innebär att räntemarknaden inte tror på kraftig inflation under det kommande decenniet. Tysklands motsvarighet handlas kring 4,4%. Eller så är förklaringen att det är för många aktörer som inte är vinstmaximerare som t ex centralbankers förvaltning av valutareserver. Jag har själv ingen aningen om vad framtiden visar i detta avseende, framtiden får visa.