måndag 17 mars 2008

Mera olja i maskineriet!



Köpte till lite PA Resouces idag då de backade 4% till 46,60 kr.

Fortsätter fallet under våren kommer jag nog att köpa lite Lundin Petroleum också. De har huvuddelen av sin oljeproduktion i stabila länder som Norge, England, Frankrike och Holland. Dessutom har de enormt många spännande projekt i olika faser. Vissa projekt kommer nog att floppa men några att flippa också.

Oroligheterna på finansmarknaderna fortsätter. JP Morgan köper Bear Stearns för en spottyver. Och allt detta på grund av upptryckta fastighetspriser i USA som sakta pyser ut. I dagsläget har nog inte priserna fallit med mera än 10% i USA. Enligt Deutsche Bank har Skandinavien, Storbritannien och Frankrike alla mera luft i priserna än USA så det skall nog pysas ut lite här också. Enligt den tyska banken skall huspriserna öka i takt med BNP tillväxten vilket de gjort historiskt. Sveriges, Danmark och Norges priser är enligt detta mått övervärderade med 24-28% och Storbritannien och Frankrike med hela 38-41%.

Jag tror dessa siffror är mycket rimliga. Självklart kommer vi att ha ganska stora regionala skillnader men som snittsiffror är det ett mycket troligt scenario. I Danmark har det pyst ett tag, Sverige står och velar. Det viktigaste för bostadsägare är ju trots allt arbetsmarknaden och ränteläget och skall vi se ett större ras måste antingen arbetslösheten öka och/eller räntan sticka iväg. Ett annat alternativ vore om byggmarkanden och arbetsmarknaden avreglerades tillsammans med införande av lägre minimilöner så att byggpriserna trycks ner med hjälp av ”byggimport”. Personligen tror jag att man kan bygga fina hus och lägenheter till en kostnad om cirka 10 000 kr/kvm exkl tomt och VA anslutning. Mark har vi ju gott om i Sverige. Denna väg är förmodligen politiskt omöjlig i Sverige…

1 kommentar:

Sprezzaturian sa...

Tack för kommentaren på min sida i januari

Peter Eek