torsdag 13 mars 2008

Håll i hatten!



Efter ett par dagars uppgång i kölen på FEDs besked att vräka ut en massa pengar till marknaden blev det idag en rejäl nedgång där Asien visade vägen nedåt.

Enligt en DI artikel idag tycker majoriteten av analytikerna att Ericsson är en av de mest köpvärda aktierna. Och motsatsen gäller för Lundin Petroleum. Jag tror dessa analytiker fått detta alldeles om bakfoten. Ericsson har tvingats se sina marginaler krympa och det lär fortsätta. Fortsatt hård prispress inte minst pga att Huewei ökar sin footprint hela tiden. Det finns också en risk att den omvända spliten är negativ för kursen på samma sätt sätt som en vanlig split normalt är gynnsamt för en aktie. Samtidigt borde fallhöjden vara begränsad då börsvärdet inte är speciellt ansträngt och att det finns potential i SonyEricsson.

Oljan ligger kring 105+ USD/fat. För ett litet oljebolag som PA Resources som kanske pumpar upp 12000 fat om dagen och som i februari hade ett snitt försäljningspris om 95 USD/fat innebär detta att deras vinst nu ligger cirka 720 000 kr högre per dag. Eller annorlunda uttryckt: En ökad årsvinst om cirka en kvarts miljard kronor! Nu äter visserligen den lägre dollarkursen upp en del av ökningen men det kommer ändå att påverka resultatet mycket positivt. Under förutsättning att oljepriset kommer att ligga kvar på nuvarande nivån vilket jag tror att den kommer att göra. Oljebolag med oljetillgångar kommer nog att kunna uppvisa ökade marginaler under 2008. Lukas Lundin köpte den 10 mars 100 000 aktier i Lundin Petroleum, det är nog ingen dum idé att ta rygg på honom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte för hemskt att MoDo ligger under med 3-0 i matcher mot TimråIK? Jag hoppas verkligen att de lyckas vinna ikväll!

Anders sa...

Hejsan,
Jag kan bara halla med. Hoppas de vinner ikvall och vander trenden!

Tidigare hoppades jag pa ett nytt SM guld men det ser lite tufft ut for narvarande...