söndag 30 mars 2008

Helgkommentarer



Börsen fortsätter att vara mycket volativ och det kan nog fortsätta under hela året. Än rullar dock industrin på i hög takt mycket beroende på att konsumenterna i USA och Europa fortsätter att spendera i bra takt. Utvecklingsländerna hjälper förstås till med sin ökade konsumtion som får en allt större del av världens totala BNP. Inte minst infrastrukturrelaterade företag kan nog se fram emot 20-30 år av stor tillväxt inom energi, transport, miljö och bostäder.

Några orosmoln:
1) Huspriserna fortsätter att falla i USA, och vissa marknader i Europa. I England har nu huspriserna fallit 5 månader i sträck. Procentuellt inte så många enheter ännu men om det fortsätter en längre tid (2-3 år) kommer konsumenternas tillgångar att minskas vilket kommer att sänka shoppinghumöret. Sverige ligger något efter England, Danmark, Spanien och Norge men det finns inget som talar för att Sverige inte skulle falla in i samma mönster. Tyskland ser ut att kunna vara ett undantag men de har inte haft samma prisexplosion som övriga länder i Europa.
2) Högre priser på ”basvaror” som bensin och mat kommer att leda till minskat shoppingutrymme inom andra områden.
3) Under april kommer järnmalmpriserna att höjas rejält (de första avtalen indikerar runt 60%). Detta kommer att slå hårt mot stålbolagen som redan fått se kraftigt ökade kostnader för kol. Man kommer nog att skicka vidare en del av kostnadsökningen till slutkunderna men risken är att man också får se minskade marginaler som dock idag är på historiskt höga nivåer. Stålbolagens problem riskerar att snabbt bli ett generellt problem inom många olika typer av industrier och det finns redan nu ett stort behov av att höja priserna för att kompensera för högre material-, energi- och lönekostnader. Ett sätt att reducera kostnaderna är att flytta ytterligare industrier från industriländerna till utvecklingsländerna. Vietnam är bla ett mycket hett investeringsland just nu. En ny våg av utflyttad industri skulle leda till ökad arbetslöshet och sänka shoppinghumöret ytterligare.
4) Det finns risk att 2 och 3 kommer att leda till ännu högre inflationen som kanske till och med överskrider snittlig löneökning vilket innebär att vi helt enkelt tappar i köpkraft.
5) Om inflationen stiger till över 4%, idag kring 3.6%, kommer Riksbanken troligen att behöva påskynda höjningen av styrräntan.
6) I Japan har man sett tecken på att man hamnat i stagflation, dvs hög inflation samtidigt som man har recension.

Blandat kompott alltså. Många aktier ser ut att vara ganska prisvärda idag men halveras vinsterna blir bilden inte lika rolig och börsen kan plötsligt bli dyr.

Det kan bli fina köptillfällen framöver. Frågan gäller om börsen bottnar under 2008, 2009 eller till och med senare. Jag sålde av några stora innehav förra hösten för att ha en krigskassa. Idag har jag cirka 50/50 mellan aktier och ”kontanter”. Planen är att merparten av kontantdelen skall slussas in på aktiemarknaden inom nästa 5-årsperiod. Kontantdelen i Sverige har en ränta som ligger hyggligt i linje med inflationen (SEB). Jag har även en kontantdel i USA som ger bättre ränta än Sverige och är bundet i 9-månadersperioder i sk cash deposit (CD) i Wachovia. Bra ränta i USA men från ett svenskt perspektiv har pengarna urholkats pga en allt svagare dollar. En vacker dag kanske det vänder. Kontantdelen i Malaysia (Malaysiska ringgit i HSBC) är mer av kortsiktig karaktär och skall slussas till Sverige när vi flyttar vidare. Alternativen ser ut att vara följande: 1) Stanna en period till i Malaysia. 2) Flytta hem till Sverige (Stockholm), 3) Flytta till Sydney (Australien). Alla tre har sina fördelar och nackdelar. Framtiden får utvisa men beslut måste tas inom närmsta månaderna.

2 kommentarer:

Per Penning sa...

Tror också att jag ska bygga upp en 'krigskassa'. :)

Prof. Dr. Hans Byström sa...

jag tor det är vettigt att ta stagflationsscenariet med i bilden vid investeringsbeslut i år. få tror väl att vi verkligen får se stagflation någon längre tid, eller i mer än 1-2 länder, men risken finns (anser jag i alla fall).

Jag har bott i Sydney och kan rekommendera Sydney (och Oz i allmänhet). Jag tor Oz är ett förträffligt familjeland och vet att Sydney är ett förträffligt Single/Dinkie/YUP ställe.