söndag 2 mars 2008
Black Earth Farming
De flesta råvaror har stigit kraftigt de sista 5 åren och det gäller även spannmål och inte minst vete.
Företaget Black Earth Farming (BEF) som startades av familjen Lundin och familjen Stenbäck börsintroducerades kring årsskiftet och har därefter ökat med hela 50%. Bolagets affärside är att köpa billig bördig ’black earth’ åkermark i sydvästra Ryssland och odla spannmål med västerländsk teknik och förhoppningsvis uppnå samma skördenivåer som i väst. En del i affärsidén är att man räknar med att värdet på åkermarken kommer att öka kraftigt i värde.
Värdet på BEF är idag cirka 8,9 miljarder kronor så det är inget ”hobby farming” företag vi pratar om utan ett enormt stort jordbruksföretag med cirka 280 000 hektar åkermark.
Under 2007 odlade man vete på cirka 50 000 hektar (ha) och detta inbringade cirka 20 miljoner USD.
Om man antar att hela arealen skulle vara odlad och att intäkten per hektar skulle vara densamma skulle försäljningen öka till 112 miljoner USD. Man kan nog anta att förra årets skörd inte är på västerländsk nivå, dit tar det nog ett antal år. Ett bättre sätt att bedöma BEF potential är att titta hur avkastningen ser ut i väst.
Snitt yielden i USA är cirka 2460 kg vete per hektar. Priset var förra veckan knappt 20 USD/bushel. En bushel (35,24 liter) vete väger 60 pounds. 60 pounds motsvarar 27,2 kg. Omräknat ger detta en teoretisk intäkt på 11 214 kr hektar (1 USD = 6,2). Priset per bushel var ca 4 USD/Bushel för 5 år sedan. Med dagens vetepris bör det ge höga marginaler.
Om hela arealen på 280 000 hektar skulle odlas med vete och vi antar att vinsten per bushel skulle vara 5 USD (25%) skulle det ge en vinst på 785 miljoner kronor. Detta bygger på att hela arealen brukas effektivt och att Ryssland tillåter veteexport till marknadspris. Det första kan nog uppnås först om 5-10 år. Det andra är en mycket osäker faktor. Priset på vete kan fortsätta uppåt men också falla tillbaka eftersom de höga priserna kommer locka allt flera att odla vete. En vinst om 785 miljoner skulle ge ett P/E tal på 11,3 men det är nog tveksamt om man kan ha dessa marginaler.
BEF koncept är dock mycket intressant och jordbruksprodukter har nog en bra framtid med tanke på global befolkningstillväxt och ökad levnadsstandard som ökar efterfrågan på proteinbaserad mat som kyckling, biff- och griskött som ofta matas med vete, majs mm. Samtidigt ökar efterfrågan på andra odlade produkter som majs och socker bla beroende på att de är råmaterial i tillverkning för etanol som utnyttjas i allt högre grad som alternativ drivmedel. Det blir med andra ord ökad konkurrens om bra åkermark i framtiden.
BEF värdering känns dock som mycket högt och jag tror att den stösta potentialen ligger i att åkermarken stiger kraftigt i värde. Odlingen och förbättringen av åkermarken skall kanske ses som ett sätt att ha ett cashflow till investeringar av maskiner och mera mark samt att marken uppvärderas i takt med att yielden förbättras.
Rapporten från BEF saknar viktig information. Exemplelvis yielden per hektar och snitt försäljningspriset samt vilka regler och restriktioner som gäller vid export av vete och andra spannmål från Ryssland. Detta är viktigt både från omsättnings- och vinstperspektiv. Även utvecklingen av markvärdet att bestäms i hög grad av detta. Att köpa aktier i BEF som idag värderas ungefär som SAS är nog förknippat med en hel del risker och utan tvekan är det en högrisk- eller kryddaktie.
Ett lågriskalternativ till BEF kan vara att köpa aktier i danska sockerbolaget Danisco som har nästan en monopolställning på socker i Norden och som verkar rikta in sig på att få samma starka ställning i Baltikum. Förutom socker har man även stor produktion av närliggande produkter.
Danisco är värderad till ca 17 miljarder danska kronor. Man har en försäljning kring 20 miljarder DKK och en vinst efter skatt om ca 1 MDKK. Nackdelen är att den europeiska sockermarknaden är kraftigt reglererad och att man får endast får producera inom sin kvot.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Jag köpte själv ett par poster i BEF vid introduktionen baserat på vad jag sett tidigare av ägarna. Ingen större studie av fundamenta, tyvärr, utan lite mer av en "lottsedel". Hittills har det ju varit en bra investering, upp 45%.
Efter att ha läst rapporten som de presenterade nyligen får jag själv dock en fundering kring siffror som saknas: antal anställda, ersättning till ledningen (lagom luddigt specad). Hur mycket mörkas?
Nåväl, jag tror jag håller kvar i min lottsedel ett tag till. Jag tror på det som någon form av tillväxtbolag, en chansning på att det ger mer än bankräntan på tio-tjugo års sikt. Den som lever får se. :)
Hrm, snittförsäljningspris och avkastningen per hektar framgår av rapporten, eller? Avkastningen per hektar var tom uttryckt som ett diagram.
Hej Anonym.
Lycka till med din "lottsedel". Bade Lundin och Stenback har ju haft en enastaende formaga att ge sig in i olika affarer i ett tidigt skede sa det kan nog bli bra.
Hej Christoffer,
Jag skrev inlagget baserat pa deras pressrelease som inte var mycket att hanga i julgranen och vid det tillfallet fanns inte deras arsrapport utlagd pa deras hemsida. Inlagget har nagra dagar pa nacken men har inte kunnat releasas tidigare pga internetproblem i Malaysia. Jag har nu scannat igenom den och den innehaller faktiskt de mesta jag saknade tidigare forutom deras mojligheter att exportera till varldsmarknadspriser.
Intressant att USA har sa lag produktivitet av vete och att EU och inte minst sodra Sverige ligger sa bra till.
Jag tänkte precis samma sak vid introduktionen, och jag har inte ändrat mig för att kursen har stuckit. Det krävs väldiga glädjekalkyler för att BEF ska kunna generera pengar i tillräckligt takt. Kapitalbindningen för investeringar i jorden är även den ENORM.
Hej David,
Utan tvekan ar det ett hogriskprojekt fran manga perspektiv, inte minst politiska.
Skicka en kommentar