onsdag 16 januari 2008

Uppgången fortsätter!


Vår yngsta son Nicolas var hos läkaren imorse och tog blodbrov. Han har IPT (lågt blodplättsvärde) och dagens värde var 129. En ökning från 86 i december! Normalt värde skall ligga kring 400. 70% av barn som får IPT växer ifrån problemen. Det ser lovande ut att ”Nico” tillhör den gruppen. Mycket glädjande nyheter!

Börsen då? -0,2% i dagsläget och -10,7% sedan årsskiftet. Vissa aktier ser ut ganska aptitliga just nu samtidigt som en större amerikansk recenssion kan bromsa in hela världsekonomin och minska företagsvinsterna som ligger på rekordnivåer. Billiga aktier idag blir dyra om vinsterna halveras. Det är nog ingen panik med att köpa fler aktier.

7 kommentarer:

Per Penning sa...

Grattis till 'uppgången'! :)

Dexter sa...

Får väl säga samma sak, grattis =)

Såg att du hade NCC i bevakningslistan. Hur ser du på NCC jämfört med Skanska, Peab och JM?

Anonym sa...

Det är inte utan att man längtar till den dagen då BRIC-länderna blir så kraftfulla ekonomier så att de på egen hand kan väga upp en avmattning i den amerikanska ekonomin. Nu står och faller allt med ekonomin i USA.

Man kan också notera att Stockholmsbörsen är mer volatil än börserna i t.ex. Moskva och Istanbul. Att inte ligga för tung på Stockholmsbörsen utan att iställer allokera ut kapitalet på fler marknader kan säkert vara en god idé.

mvh //Olle

Anders sa...

Per,
Tack for det! Nasta blodprov skall tas i slutet av feb och vi hoppas att vardet da skall vara nara det normala vardet.

Dexter.
Tack till dig ocksa!
Jag tittade lite pa byggbolag tidigare dock inte Peab. Av Skanska, NCC och JM verkar NCC och JM vara mest kopvarda. Se tidigare "bygginlagg".

Hej Olle,
Haller fullstandigt med dig om BRIC men det tar nog ett tag till innan dessa lander battre kan kompensera lagkonjunktur i USA (eller Europa). Det ar nog bra att sprida sina besparing pa olika marknader och nagot jag garna vill gora pa lite sikt. Koper man svenska stora bolag far man forstass en del BRIC med i kopet. Exempelvis har Alfa Laval har stor andel forsaljning i u-landerna och har ocksa kanske haft hogsta forsaljningsokningen av de storre verkstadsbolagen.

Dexter sa...

Ok, jag ligger rätt tungt i Peab och deras avknoppade Peab Industri. Var därför lite nyfiken i vad annat folk tycker om dom. De har ju nationalarenabygget i på gång bland annat.

Anonym sa...

Hej jag är nybörjare inom aktier. Men jag undrar om du har några tips på var man kan lära sig mer. litteratur eller hemsidor. Sen undrar jag om du har lust att förklara vad som menas med p/e tal. tack för en bra blogg.
// Samuel

Anders sa...

Hej Samuel,
Tack for dina kommentarer.
Ar man nyborjare ar det vettigt och prisvart att vara medlem i Aktiespararna som dels ar en bra tidning men aven har bra tips pa bocker ordnar kurser mm. Man lar sig ocksa med tiden, och att lasa rapporter och arsredovisningar. Har du aktier i ett foretag kan man ocksa (beroende pa var man bor) ga pa arsmote vilket ar ganska trevligt och larorikt.

En engelsk site med definitioner finns har: http://www.investorwords.com/

Pa finansportalen (http://www.finansportalen.se/) finns en gratis "Aktieskola" med matnyttig information.

P/E tal betyder Price/Earnings ratio och ar helt enkelt aktiens pris delat med vinsten (efter skatt) per aktie. Ett matt pa hur manga ganger senaste arsvinsten koparna ar beredda att betala for foretaget/aktien.

Lycka till med dina investeringar!