tisdag 22 januari 2008

Black Monday kommentarer

Det var en ganska dyster börsstämning igår med en nedgång om ca 3,9%. Och övriga länder i Europa och inte minst BRIC gick lika dåligt eller sämre. USA hade sin börs stängd så deras tur kommer väl idag.

Efter en lång period av mycket kraftig uppgång brukar det gå ned oavsett om det är aktier, fastigheter eller samlarobjekt. Den senaste tidens ”justering” kan ses som väldigt dramatiskt när tidningar skriver om tresiffra miljardbelopp som plötsligt ”försvunnit”. Vi har ju dock en helt otrolig uppgång bakom oss, påhejad av en superhögkonjunktur och för många företag är detta inte mera än ett hack i kurvan. Ganska många företag kan faktiskt tappa 50% från dagens nivå och har ändå haft en bra kursutveckling de senaste 5 åren.

Om man tittar på norska REC eller kinesiska Petrochina (se separata tidigare inlägg om REC & Petrochina) så har det varit ganska klart att vi har bubblor som förr eller senare antingen måste pusa ut eller en brista i en större smäll.

Än så länge verkar de globala industrihjulen snurra väldigt bra vilket inte minst GEs rapport visar. Omfattningen av supremelånen ser dock ut att bli betydligt mera omfattande än vad som indikerades tidigare och även drabba banker långt utanför USA som England, Frankrike, Tyskland, Kina… Huspriserna har i amerikanska städer sjunkit i snitt med en årstakt om 5-10% det sista året. Vissa städer har sjunkit mera och andra står fortfarande på toppen. Om denna nedgång om endast cirka 5-10% har orsakat så enormt stor skada hos bankerna kan man förstås undra vad som händer om detta fortsätter i ytterligare 1-2 år. Händer det hamnar nog inte bara USA i en recenssion. FED kommer nog därför att sätta inflationen i andra hand och sänker nog räntan för att så många som möjligt ha råd att behålla sina hus.

Husbubblor finns dessvärre lite här och där. Ett exempel är Sthlms innerstadspriser om 50k/m2 som känns lite väl högt om man tittar på prisetutvecklinen de senaste 12 åren. Höjningen har varken följt inflationen eller löneökningstakten utan gått upp med hela 400% och som eldats på av räntesäkningar. Lite lustigt egentligen eftersom Sverige är ett land som är enormt glest befolkat.

Nedgångar betyder ju trots allt att saker blir billigare vilket är positivt för investare. Köp 3 betala och för 2! Det gäller nu att hålla huvudet kallt och se till att man har utrymme att investera regelbundet så att man inte missar botten. Ingen vet förstås när vi bottnar, det kanske sker i år men det ju kan också ske senare om vi hamnar i en lång recenssion.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra blogg!

Anonym sa...

Jag läser nu denna din blogg regelbundet och din information
har blivit en del av det nätverk som jag använder mig av.

Det har varit en minst sagt dramatisk start på börsåret 2008.
Ligger redan back 10 %.

Mycket tyder väl också på att det inte är tal om något litet hack i börskurva den här gången utan en kris som i värsta fall kan behöva flera år att värka ut.

I dagens DI uttalar sig George Soros om krisen som han kallar "värsta läget sedan andra världskriget" ...

FEDs kraftiga sänkning idag tyder jag som att läget kan vara värre än vad många s.k. experter tror.

Det skall bli intressant att ta del av företagens bokslut som snart börjar att rulla in och höra deras syn på utsikterna framöver.

Anders sa...

Hej Littlejohn.
Tack for de orden. Passade pa att kolla in din blogg idag. Trevlig blogg, jag gillar alla vackra bilder samt att jag noterade att du har lite lankar till Ulf Lundell och Springsteen "forumsidor". Jag antar att du gillar Lundell & Springsteen. Jag gor det i alla fall aven om jag lyssnar pa mycket annat ocksa.

Hej Olle,
Forhoppningsvis blir det inte sa illa som George Soros sager. Trots allt vaxer Asien, Indien mm ordentligt och deras infrastruktur kommer att behova upprustas kraftigt i kanske 20-30 ar till. Det blir nog hack i kurvorna pa vagen men pa sikt ser det anda ganska positivt ut.