lördag 26 januari 2008

Caterpillar 4kv rapport



Amerikanska Caterpillar är känt av de flesta, i Sverige som i nästan alla andra länder. Caterpillar är jätten inom anläggningsmaskiner och är obestridlig världsetta. Caterpillar är dubbelt så stora som japanska världstvåan Komatsu som i sin tur är dubbelt så stora som trean svenska Volvo.

Caterpillar har i dagarna släppt sin kvartal 4 rapport. Överlag var rapporten mycket positiv.
Kvartalssiffrorna blev:
Försäljning: 12144 MUSD (+10%)
Vinst per aktie: 1,50 USD (+14%)

Helårssiffrorna (2007) blev:
Försäljning: 44958 MUSD (+8%)
Vinst per aktie: 5,37 USD (+4%)

Inte mycket att klaga över. Försäljningsökningar över i princip hela fältet förutom dieselmotorer på USA marknaden. Inför 2008 har Caterpillar en prognos om följande försäljningsökning:
Nordamerika: 0-5%
Latinamerika: 10-15%
Europa, Afrika och Mallanöstern: 5-10%
Asia och Pacific: 10-15%

Ovan tillväxtsiffror viktat mot deras andel av försäljningen på respektive geografiska område ger en total försäljningsökning om 5-10%. Vinsten beräknas öka med 5-15% per aktie.

Rapporterna från General Electric, Schneider Electric och Caterpillar är mycket intressanta och inte minst är Caterpillar syn på världsekonomin läsvärd. Läs gärna Caterpillars rapport och inte minst deras Q&A del är intressant. Man ska väl inte dra för stora slutsatser av endast tre rapporter men mönstret hittills är:
I) Kvartal fyra siffrorna ligger väl i linje med förväntningarna och det är ganska fina ökningar från kvartal 4 2006.
II) De har en ganska positiv syn på 2008 med fortsatt bra tillväxt även om takten minskas. Även USA tuffar på ganska bra förutom husmarknaden som nog har några kärva år framför sig. Om dessa företag är bättre på att känna av sina kunders investeringar än börsanalytikerna ser det ganska ljust ut för 2008.

Snart kommer de svenska industriföretagen att rapportera sina kv4 siffror. De kommer nog att kunna visa upp siffror hyggligt i linje med förväntningarna. Sedan får vi hoppas att de är lika positiva som ovan företag inför 2008 och då kan nog aktiemarknaden ta några glada skutt uppåt.

Inga kommentarer: