onsdag 30 januari 2008

So far so good - halvlekskommentarer

Rapporterna än så länge ser ganska bra. Än återstår de tunga verkstadsindustrierna men de kommer nog att visa upp ganska bra siffror. Tillväxtraketen Nibe blir förstås intressant efter deras marginalvarning i höstas. Det känns som om Nibe har hamnat lite i vakuum. Först deras enorma värmepumpsframgångar i Sverige och nu väntar vi att nordeuropa skall börja utnyttja jord/bergvärmepumpar i samma utsträckning. Kanske ett namnbyte till Nibe Cleantech eller liknande skulle få kursen att tokrusa:)

Ericssons rapport kommer på fredag och blir nog en besvikelse för många. Jag tror att det blir marginell fösäljningsökning och fortsatt försämrade marginaler vilket snarare kommer att pressa ner kursen ytterligare. Och någon förbättring de närmaste 1-2 åren kan man nog inte förvänta sig. Hård konkurrens, inte minst från Huawei och ZTE pressar marginaler inte bara i Asien utan världen över med några få undantag. Carl-Henrik Svanberg tog med sig sina uppköpsvanor från Assa men alltfler undrar hur lyckosamma de egentligen varit. Att det kostat mycket pengar är klart men hur är det egentligen ställt med avkastningen på dessa investeringar? På fredag kommer rapporten.

Många väntar på att Fed skall sänka räntan ytterligare. Det kanske kan hjälpa kortsiktigt men mera långsiktigt så måste helt enkelt amerikanarna (de har nog förresten sällskap av en hel del andra länder…) minska sina skulder. Med andra ord spara och amortera mera. Hushållens skulder idag är uppe idag på 136% av sin disponibla inkomst. Kring år 2000 låg den kring 100%. 1990 under 80%. Skuldtillväxtkurvan har följt uppgången på bostäder med skrämmande exakthet. När nu fastighetsvärdena sjunker och kvoten mellan tillgångar och skulder ändras kan många få det bekymmersamt. En del har redan fått det bekymmersamt men tyvärr kan det nog bli än värre om bostadspriserna fortsätter att sjunka i nuvarande tempo i ett eller flera år.

Att minska räntan och fortsätta öka skulderna kan inte vara rätt väg att gå långsiktigt. Förr eller senare måste skulderna betalas tillbaka och en superlåg räntenivå höjer ju inte precis motivationen att spara/amortera. Ju högre skuldsiffran går upp, desto kraftigare måste sparandet ske för komma ner i rimliga nivåer. Och detta kommer att slå kraftigt i deras konsumtionsinriktade ekonomi.

Eller så är jag ute och cyklar. Kanske får vi se globala superlåga räntor framöver a la Japan och alla är skyldiga upp till skorstenen men det gör inget för räntan är så ynkligt låg…

Inga kommentarer: