söndag 13 januari 2008

Söndagskommentarer

Jag har spenderat en halv vecka i Singapore med mina kollegor från Asien för att summera ihop 2007, göra planer och sätta upp riktlinjer för 2008.

Lite intressanta notiser.
• Varje gång jag är i Singapore tänker jag på hur stor skillnad det är mellan Malaysia och Singapore. Och att detta skett på relatvit kort tid. Singapore var tidigare en del av Malaysia men har nu cirka 3 ggr högre BNP per Capita trots (eller kanske pga) att man saknar naturtillgångar. Imponerande men framförallt visar det hur viktigt det är med bra management oavesett om det gäller ett land eller ett företag.
• Mina indiska kollegor pratar sig varmt om den nya 2500 USD bilen från indiska Tata (Tata Nano). Tatas små lastbilar är ganska vanliga i Malaysia men nu släpper man alltså en billig bil som kan jämföras lite med VW bubblan betydelse i Europa fast i Indien och 60 år senare. Andra tillverkare kommer att försöka matcha detta pris. Detta kommer att öka tillväxten av antalet bilar i Indien och även öka oljeförbrukningen i landet. Frågan är hur lång tid det dröjer innan man kan köpa en hygglig bil i Europa för 40-50 kkr som tillverkats i Indien eller Kina. Tyskland, USA, Japan, Frankrike, Italien och Sveriges bilindustrier har nog en anledning att bevaka detta noga även om de inte spelar i samma liga i dagsläget.


Idag.


Imorgon?

• Guldpriset noteras allt högre och högre. Kollegorna från indien (män) har guldringar, guldarmband och guldkedjor för att inte glömma guldklockor. Inte undra på att Indien är världens största konsument av guld. Kanske 4 ggr större än kina trots betydligt mindre ekonomi. Med ökad välfärd i Indien kommer nog guldpriset att fortsätta stiga. Guldaktier borde ha en ”gyllene” framtid!

Annars har mycket ljus varit riktat mot USA under veckan. Presidentvalet närmar sig och det blir intressant att se om den nya presidenten kommer att bli en kvinna, en svart man eller en vit man. Statistiken talar förstås mot att det blir det sista men ”allt kan hända”. USAs ekonomi har två huvudproblem som jag ser det. Nummer 1: Stort underskott i sina finanser. Samtidigt har man dock bra förutsättningar att snabbt vända på det. Minska utgifterna i Irak och öka skatterna något skulle ge enorma effekter. USA har ju fördelen att ha låga skatter och man har ett stort manöverutrymme. Samtidigt brukar skattehöjningar vara politiskt självmord samt att USAs ekonomi är enormt konsumtionsberoende så en skattehöjning skulle slå hårt mot USAs ekonomi. Indirekt skulle det förtstås även slå hårt mot Kina, Europa, Japans osv. Det är inte USAs statsskulds nivå (ca 70% av BNP) som är det mest kritiska utan att man måste stoppa den ökande skuldsättningen. Många I-länder har större skulder (uttryckt i deras BNP, Japan har kanske dubbelt så stor skuld) och högre skatter. Nummer 2. Det privata sparandet är för litet i USA (man är dock inte ensam om att överkonsumera, bla är norrmännen värre även om norska staten har en välfylld kassa). Det är nog dags att öka sparkvoten i USA. En kombination av 1 och 2 kan kasta USA i en recession som Japan varit med om de sista 10-12 år vilket de flesta vill undvika. Jag tror att det är oundvikligt med skattehöjningar samt ökad privat sparande. Har man överspenderat ett tag kommer det förr eller senare en pay-back period och att vänta med denna sanering kommer endast att göra problemen större och lågkonjunkturen längre och lägre när den väl inträffar. Mindre konsumtionen i USA skulle även innebära mindre import och lägre underskott. Den låga dollarkursen gynnar USAs export men kan nog på sikt även minska importen då fler och fler väljer att tillverka sina produkter i USA för att kunna konkurrera. Till exemplel har Airbus planer på att starta upp tillverkning i USA vilket troligen skulle både minska importen och öka exporten.

Den svenska börsen har gått ner cirka 9%. Kommer nedgången att fortsätta eller är det köpläge? Eftersom USAs ekonomi är på nedgång kommer nog Europa och övriga i ett släptåg efter med viss fördröjning och företagens vinster kommer nog att sjunka även om många företag fortfarande har tjocka orderböcker som räcker ett tag tid. BRIC ländernas ekonomier är fortfarande inte tillräckligt stor att de kan balansera upp en nedgång i USA. 2008 kommer att vara svajigt och kan nog falla ytterligare ganska rejält innan året är slut. Amortingar är kanske den bästa placeringen just nu. Jag kommer nog försiktigt att fylla på med lite aktier i befintliga innehav och kanske något nytt om jag hittar något köpvärt. I dagsläget är lite för tungt överviktad mot bankmedel men kommer att försiktigt minska den delen över en 5-årsperiod. Fastighetspriser samt företagens vinster och orderstockar blir viktiga faktorer att bevaka under första halvåret 2008. Investera försiktigt och långsiktigt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att läsa dina tankar och åsikter om börsen.
Aldrig har väl osäkerheten varit större än just nu.

Inflationen stiger även i USA. Marknaden förväntar sig att FED skall sänka sin styrränta för att skona effekterna från "sub-prime-krisen". Vad händer om FED istället börjar att höja sin styrränta för att hålla inflationen i schack? Stora kursras på de globala börserna förmodligen.

Jag har valt att försöka att minska risken i min portfölj genom att köpa certifikat i jordbruksprodukter och guld.

Hur ser du på investering i guld?

mvh Olle

Anders sa...

Hej Olle,
tack for dina kommentarer. USAs bostadspriser har i vissa omraden fallit kanske ett ar, pa andra stallen har fallet precis borjat. Priserna kan falla betydligt mera. Om priserna fortsatter att falla i ytterligare 1-2 ar med 10-15% om aret blir det tufft for de med lan upp till skortstenen. Sarskilt om rantorna gar upp (kostnaden okar och tillgangarna minskar). Samma galler ju dock i Sverige och manga andra lander.

Jag haller med om att FED har en knepig uppgift framfor sig. Det blir fel hur man an gor ("Damned if you do damned if you don't").

Guld ar nog en ganska saker tillflyktsort i dessa skakiga tider. Likasa jordbruksprodukter. Har du tittat pa Black Earth Farming?

Anonym sa...

Valde att inte teckna Black Earth Farming då jag tyckte den såg lite dyr ut. Valde istället East Capital Explorer. Mitt förtroende för East Capital AB är mkt stort.

Förresten så kan man få B.E.F. med rabatt genom att köpa Vostok Nafta. Deras innehav i B.E.F. är runt 30%.

mvh //Olle

Anders sa...

Hej olle,
Tack for rabattipset via Vostok Nafta. En viktig fraga ar forstass om man har tillracklig kunskap inom jordbruk pa plats for att kunna hoja vardet pa marken samt output pa akermarken.