onsdag 23 januari 2008

Goda nyheter från Frankrike



Franska Schneider Electric (SE) har släppt sina kv4 siffror. SE är lite okända i Sverige men bakom döljer sig en gigant inom distribution av elektriska produkter och man har även egna kända namn som Telemecanique men även svenska Eljo tillhör gruppen. Man har även nyligen köpt holländska Hagemeyer som äger ABBs gamla eldistributionsbolag Elektroskandia. SE är anrikt, stort och globalt. Företaget startades 1836 och man har idag ca 103 000 anställda och finns i 190 olika länder. Omsättningen 2007 landade på 17 309 miljoner euro.

Detta är inte dock inte tänkt att vara en SE presentation, fokus är istället deras kv4 rapport. SEs försäljning växte under kv4 med 14% vilket var också den tillväxt man hade för hela året. Ingen inbromsning alltså.

Tillväxt per marknad:
Europa +11,1%
USA +14,3%
Asien +18,1%
Övriga länder 21,1%

Trots att USAs och västeuropas husmarknader har försvagats har man växt kraftigt. Och även i USA tuffar det faktiskt på riktigt bra, bättre än Europa.

Både GEs och SEs kv4 rapporter har varit imponerande bra. SEs tror att tillväxten 2008 hamnar kring 6-8%. Tillväxten förväntas halveras 2008 med andra ord men det är ändå en ganska bra fortsatt tillväxt.

Nu väntar vi på de svenska bolagens kv4 rapportering. Jag tror att rapporterna kommer att vara överlag positiva, trots allt elände i massmedia. Passar på att köpa lite Sandvik (98,25 kr) och Atlas Copco (87,50 kr).

1 kommentar:

Anonym sa...

Hm...mig veterligen har Schneider Elctric AB ALDRIG ägt Hagemeyer??? Sonepar har däremot köpt delar av Hagemeyer tillsammans med Rexel. Där ingick bl.a. delar av det svenska bolaget Elektroskandia i sverige AB.