lördag 15 december 2007

Inflationsspöket




Det verkar som om inflationen nu ökar i en relativ snabb takt. Inflationen i USA verkar öka mer än beräknat, i Baltikum kan det bli tvåsiffriga siffror. Eftersom en låg och kontrollerad inflation är målet för de flesta riksbanker blir det intressant att se hur svenska och andra riksbanker kommer att agera. Jag tror att de flesta vill fortsätta höja diskontot men samtidigt vill man förståss inte påskynda en eventuell kommande lågkonjunktur. En trickig balansgång! I september hade vi en inflationstakt om 3,3%, snart kommer nog november siffran som blir en viktig indikator om vi fortsätter på den höga nivån. Allt pekar nog tyvärr på det.

Det är fortsatt låg arbetslöshet vilket ger (alltför) höga löneökningar. Pris på mat har börjat stiga oroväckande. Många företag har ett behov att höja sina priser efter de sista årens ökade kostnader för energi, råvaror samt löner. Samtidigt börjar bankerna bli lite mera försiktig i sin utlåning, får bankerna problem har de trots allt sig själv att skylla till största del. Bankerna borde kanske enas om vissa regler, kanske borde exempelvis ett bostadslån amorteras på max 30 år vilket gör att folk måste avsätta en större andel av sina inkomster till amorteringar och det bör rimligen hålla prisökningstakten mera rimlig. För de allra största flertalet är en prisuppgång på bostäder knappast positivt (en försäljning sker ju oftast i samband med ett köp). En långsam men stabil prisuppgång utan krascher är att föredra. Samtidigt bör ju marknaden kunna reglera och hantera risk management som en del av utlåningen utan inblanding av någon tredjepart. En lågriskkund (eller ett lågriskprojekt) bör rimligen ha lägre ränta än en högriskkund. Handelsbankens konservativa utlåningspolicy kommer nog att betala av sig med tiden. De slapp ju bankakuten förra gången. De blir intressant att se hur ”Baltikum-bankerna” kommer att klara av ett större fall av fastigheternas värde. USA problemen ser ut att fortsätta och omfattningen ökar. Jag tror att problemen är lika stora i Sverige (inte i absoluta tal förstås). Samtidigt trycker riksbankerna ut pengar på marknaden för att de skall finnas tillräcklig likviditet. Det känns som om inflationen kommer att öka ytterligare och svenska Riksbanken kommer nog att fortsätta höja räntan. Högre räntor kommer att medför att fastigheterna faller och att människor känner sig mindre rika vilket kommer att dra ned konsumption samtidigt som högre räntor också minskar konsumptionsutrymmer hos folk. Låter som början på en lågkonjunktur…

2007 är snart slut och 2008 står inför dörren. Det nya året kan nog bli turbulent och det gäller att vara beredd på det mesta. Själv har jag under andra halvan av 2007 nettosålt aktier för att vara beredd att köpa om/när fyndläge ges.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

jag söker investeringstips och har i omgångar nosat på Alfa Laval. Varför tycker du att det är ett tips?

//Karriärmorsa

http://karriarmorsa.blogspot.com

Anders sa...

Hejsan,
Alfa Laval ar ett valskott verkstadsforetag men det finns egentligen tva huvudanledningar till att jag rekommenderas Alfa Laval.
1) De ar varldsledande inom varje segment de verkar.
2) Alfa Laval har kanske den storsta procentuella andelen av sin forsaljning i utvecklingslanderna av alla svenska verkstadsbolag och jag tror det kommer att gynna tillvaxten under lang tid framover.

Anonym sa...

Har du någon uppfattning om köpvär kurs?

//KM

Anders sa...

Hejsan,
Jag tror Alfa Laval ar en langsiktig bra aktie. Jag kopte lite aktier for 488 kr. Efter det har de rasat ganska bra sa det ar nog snart dags att kopa lite fler for att snitta ner kursen.

En nedgang behover da inte vara sa negativ. Det ar viktigt att man sprider sina aktiekop i tiden.

Var ar kopvard kurs? Allt beror hur man tror att konjunkturen skall ga. Fortsatter den globala tillvaxten och Alfa Lavals tillvaxt ar dagens kurs attraktiv men mattas konjunkturen eller Alfa Lavals marknader rejalt kan fallet fortsatta.


Blir det ytterligare fall kan man oka lite till och sedan nar det vander har Blir det ett stortFor ett langsiktigt innehav har kursen mindre betydelse eftersom man kan snitta ner inkopspriset om aktien sjunker. Nar