måndag 10 december 2007

Fiskars



Fiskars (Finska Listan, 14,55 EUR). De flesta känner till det finska företaget Fiskars. Kanske på grund av den orange saxen från Fiskars som sitter bra i handen och som finns för höger- och vänsterhänta. Saxen har sålt i imponerande 870 miljoner exemplar de under de sista 40 åren. Annars kanske du har några trädgårdsverktyg från Fiskars. Sedan en tid tillbaka är de oranga hantagsprydda saxarna varumärkesskyddade.

Fiskars är ett företag med anor. 1649 startade en holländare en smedja i byn Fiskars. 1830 började man göra saxar och knivar. Idag är Fiskars ett konsumentproduktföretag med många kända kvalitetsmärken.

Företaget är uppdelat i tre delar:
1)Fiskars Brands som består av fyra enheter.
Craft: Fiskars saxar och hobbyartiklar
Garden: Fiskars trädgårdsverktyg
Housewares: I augusti 2007 köpte Fiskars Iittala Gruppen som består av Iittala, Arabia, Hackman, Rörstrand, Höganäs Keramik, BodaNova, Høyang-Polaris. Fiskars har även sin egen serie av knivar och bestick.
Outdoor Recreation: Silva (kompass, pannlampor), Brunton (kikare), Gerber (knivar)

2)Inha Works. Tillverkar Buster aluminiumbåtar (och gångjärn)
3)Fiskars Real Estate. Sköter om Fiskars fastigheter och mark. Fiskars äger marken runt omkring ursprungsfabriken vilket är totalt 15 000 hektar. Fiskars by är ett populärt turistmål

Man har en imponerande portfölj av kvalitetsmärken. Utöver det är man även den största ägaren av Wärtsilä Corporation som är lite av en kassako för Fiskars. Man har 16.6% av aktierna och 30.4 % av rösterna. Wärtsilä tillverkar tunga dieselmotorer för fartyg samt generatorer för olja/gas och man gynnas av ökad global handel samt ökad behov av elektricitet i världen. Service av deras produkter är också en viktig del i deras försäljning som förmodligen är ganska konjunkturoberoende.

Fiskars är värderad till 1 122 miljoner euro. 2006 var försäljningen 535 miljoner euro. Vinsten var 1,06 och utdelningen var 0,6 EUR per aktie. Köpet av Iittala gruppen kommer att tillföra cirka 190 miljoner euro i årsomsättning vilket innebär att företaget växer med cirka 35% till cirka 725 miljoner euro i årsförsäljning. Aktie kostar ungeför 14,5 Euro. Om utdelningen blir i linje med 2006 är P/E 13,7 och direktavkastningen 4,1%. Efter konsolideringen med Iittala samt att Wärtsilä har välfyllda orderböcker kommer snarare att öka vinsten och då ser aktien mycket billig ut.

Man kan givetvis undra hur man lyckas hålla ihop allt detta och dessutom hur Wärtsilä innehavet passar in i det hela. Ett tänkbart scenario är att man säljer undan Wärtsilä aktierna och satsar mera på konsumentprodukterna. Samtidigt ger Wärtsilä en stadga och framförallt står de för en viktig del av vinsten och det kan vara klokt att behålla sin kassako. Genom att köpa aktier i Fiskars blir man även indirekt ägare i Wärtsilä som är världsledande inom sina specialområden. Jag köper lite aktier i Fiskars och sätter upp den på aktietipslistan.

2 kommentarer:

Diversifierad sa...

Hej Anders!

Jag har haft Fiskars på bevakning i drygt ett år, men jag upplever det svårt att få information om dom. Visst, rapporterna kan jag hitta på deras hemsida, men det vore roligt att också läsa vad diverse annat folk tycker. Kul därför att jag nu fick tillfälle att läsa din analys.

Har du några bra nyhetskällor för analyser, kommentarer och nyheter avseende bolag utanför den svenska börsen?

Anders sa...

Hej Diversifierad,
Ingen specifik kalla egentligen inte utan jag forsoker vara ganska allmant uppdaterad av allehanda kallor, svenska som utlandska.

Jag har en egen lista over foretag eller branscher som jag vill gora en "deep dive" i. Ibland far man uppslag eller ideer via press men analysarbetet vill jag gora sjalv.

Jag gillar siten Corporate Information (se lank under nyttiga lankar) dar man gratis snabbt kan sortera bolag efter lander och branscher och snabbt fa ett grepp om market cap, aktiekurs, vinst och utdelning. Bra ocksa for branschbenchmarking.