torsdag 13 december 2007

Kungsleden



Jag köpte mina första aktier i Kungsleden för cirka 7 år sedan. Efter att ha varit med på deras årsmöte 2001 kändes det än mera rätt att öka innehavet. Det har varit en mycket bra investering med höga utdelningar genom åren. I våras delade man ut 11 kr. Den 20:e december delar man ut ytterligare 11,5 kr (via ett automatiskt inlösenförfarande). Totalt alltså hela 22,5 kr i utdelning under året. En makalös direktavkastning! Samtidigt har aktien gått ned kraftigt under året från 105 kr till 77 kr.

Idag meddelar Kungsleden att man säljer 82 fastigheter till norska Orkla och att man därmed höjer det utdelningsgrundande resultatet från 1400 Mkr till 1800 Mkr. Policyn är att man skall dela ut 50% av det utdelningsgrundande resultat och det innebär att nästa års utdelning blir cirka 6,5-7 kr per aktie. En direktavkastning om cirka 9% om man jämför med dagens kurs. Deras satsning på seniorboende i Sverige och Tyskland ser bra ut inte minst om man tittar från ett demografiskt perspektiv.

Frågan är om denna höga utdelningstakt kan bibehållas då den baseras till viss del på att man köper och säljer fastigheter med vinst. Med ökad ränta kommer dels resultat att sjunka till följd av högre räntekostnader och dels riskerar fastigheterna att sjunka i värde vilket gör att vinsttillskottet från fastighetsförsäljningar minskar eller kanske helt faller bort, i alla fall under några år. Tiden får utvisa, Kungsleden är en aktie att behålla och jag ser denna extrautdelning som en julklapp från Kungsleden. Tack och God Jul Kungsleden!

1 kommentar:

finansmamman sa...

Hej Anders!
Håller med dig, Kungsleden har varit en mycket bra investering.