lördag 5 april 2008

Spridda helgkommentarer


Tillbaka i civilisationen!

Den svenska vodkasuccén Absolut Vodka har sålts av den svenska regeringen under ledning av Mats Odell. Köparen är den franska spritjätten Pernod Ricard. Konkurrensmyndigheten skall först godkänna affären vilket troligen inte stöter på några större problem. Priset landade på hela 55 miljarder kronor vilket kan användas till att beta av lite statsskulder. Eller förbättra svenska skolsystemet eller liknande. Det hade givetvis varit roligt med en svensk ägare samtidigt som ingen svensk var villig att betala lika mycket. Nu hamnar dessutom Absolut Vodka troligen i ett bolag som kan ta tillvara på varumärket på ett bra sätt – framtiden får utvisa. 55 miljarder för en fabrik som tillverkar cirka 120 000 kubikmeter etanol om året måsta vara otroligt bra betalt. Det visar också hur viktigt det är med starka varumärken. Om fabriken tillverkade etanol att användas som fordonsbränsle hade nog prislappen varit en bråkdel av priset. För i princip samma produkt. Skillnaden ligger mest i förpackning och marknadsföring av det starka varumärket Absolut Vodka. Den speciella flaskformen med genomskinlig etikett och marknadsföring med hjälp av konstnärer som Andy Warhol och Keith Hearing har varit extremt lyckosam och med perfekt tajming. Globaliseringen fortsätter och inom allt fler branscher blir det ett fåtal företag som är världsledande inom sin nisch och alkohol är inget undantag. Titta bara på Carlsberg och Heineken. Det är bra att försäljningen sker, jag tror inte att statliga verk och myndigheter skall driva företag. Det blir nu intressant att se vad Mats Odells nästa steg blir.

Oljepriset håller sig på en hög nivå. PA Resources kommer nog under nästa vecka att rapportera sina produktions- och försäljningssiffror för mars. De stora internationella oljebolagen har svårt att bibehålla sina produktionsnivåer och satsar allt mer pengar på prospektering. Att deras försäljning ändå ökat beror på allt högre oljepriser. Samtidigt slukar världens bilpark allt mer olja och det är svårt att se ett lägre oljepris utifrån ett utbud och efterfråge perspektiv. Några dippar kommer det säkert att bli men långsiktigt går vi nog snarare mot 150 USD/fat. Oljeserviceföretagen har nog många goda år framför sig och då inte minst de som är specialiserade på arbete på extremt djupt vatten. Tillbaka till PAR, snittförsäljningspriset i februari var knappt 95 USD/fat. I mars borde snittet ligga på runt 103 USD/fat. Förhoppningsvis kryper även produktionen uppåt och det ger isåfall en fin ”combo-effekt”. En fördel med allt högre oljapris är att alternativa energikällor bättre kan konkurrera med oljan.

Handelsbankens ordförande Lars O Grönstedt har fått sparken. Anledningen var tydligen att hans åsikter markant skilde sig från övriga ledamöter. Man undrar förstås vad som pågår. Enligt DI har Lars O Grönstedt velat expandera snabbare och mot Öst. Och att VD:n Per Boman förespråkat en mera försiktig expansion i sann SHB anda. Om detta stämmer tillhör jag definitivt en anhängare av Per Bomans linje. SHB är en sund och försiktig bank, förhoppningsvis kommer den att vara det i fortsättningen också.

Den Schweiziska storbanken USB ökar på sina nedskriviningar till svindlande 225 miljarder kronor (2007+2008). Finansoron är långtifrån över med andra ord. Det kan nog bli skakigt både under resten av 2008 och kanske även 2009 mycket beroende på hur bostadsmarknanden utvecklar sig. Prisfall nästan rakt över hela fältet kan ställa till med mycket trubbel. Tillsammans med allt högre inflation kan det bli riktigt tråkigt. Sitt stilla i båten gäller alltså för den långsiktige. Och glöm inte flytvästen! För närvarande går huvuddelen av mitt sparande till större buffert och amortering av bostad. Några köp blir det dock säkert i vissa bolag som fått alltför mycket stryk. Och årets utdelningar kommer att återinvesteras på aktiemarknaden.

2 kommentarer:

Tankar kring investeringar sa...

Hej,

Kul att läsa om handelsbanken. Jag instämmer med dig om att expansion i öst inte är det bästa för Handelsbanken. Jag skulle föredra att de växer huvudsakligen organiskt genom att öppna nya kontormm. jag tror också att tillväxten i deras utalndssatsningar, som t ex Storbritannien, är underskattad.

Prof. Dr. Hans Byström sa...

hej! Jag håller med om att en SHB-expansion in i öst idag vore helt fel-timad. Håller, som du säkert vet vid det här laget, också med om att vi kommer att få se ett turbulent 2008 och, troligen, 2009. Vi diskuterade ju byggsektorn igår på min blog. Hur som helst, konkurserna i svenska byggsektorn verkar vara på väg upp igen (efter en lång period av fallande antal). Kan vara en blip på kurvan men som jag diskuterat (kortfattat) ett flertal ggr på min blog tror jag det finns risk för att det är ett trendbrott.