lördag 19 april 2008

Marknaden korrigerarDen 5 november förra året skrev jag ett inlägg om kinesiska Petrochina med rubriken ”Kina varning”.

Inlägget berörde lite om den kinesiska aktiebubblan och jag gjorde en liten jämföreslse mellan två olika oljebolag – Petrochina och ExxonMobil. Petrochina som precis hade blivit börsnoterad var då värdererad till otroliga 1000 miljarder USD. ExxonMobils börsvärde var då kring 487 miljarder USD dvs knappt hälften av Petrochina. ExxonMobils försäljning och vinst var samtidigt då cirka 200% respektive 100% högre än Petrochina och man kan nog milt uttryckt säga att värderingen var rejält uppblåst. Jag spekulerade att ett 75%-igt fall mycket väl kunde inträffa för att komma ner till en rimlig värdering.

Idag är Petrochina värderad till 231 miljarder USD. En nedgång om hela 77%. Och det på bara drygt 5 månader. Värderingen ligger nu på mera rimliga nivåer och i linje med andra oljejättar.

Hur har det då gått för ExxonMobil? Deras marknadsvärde har ökat från 487 till 502 miljarder USD. En liten uppgång om 3% i lokal valuta. Vilket gör att de från ett europerspektiv tappat i värde.

Marknaden brukar som bekant förr eller senare korrigera orimliga värderingar. Det skedde i Petrochina fallet. Det skedde i Ericsson tidigare efter IT kraschen. Ericsson var då faktiskt högre värderad än just ExxonMobil eller otroliga 1800 miljarder kronor. Efter det har marginalerna för mobila telefonsystem rasat och marginalerna inom olja rusat uppåt. Marknaden har svarat med att korrigera ned Ericsson till cirka 180 miljarder kronor och ExxanMobil upp till runt 3000 miljarder kronor.

4 kommentarer:

Prof. Dr. Hans Byström sa...

Hej Anders!
Upp som en sol och ner som en pannkaka! För någon som genomlevde Ericsson 98% fall är detta ingen överraskning. Jag har också ojjat mig över Kinas aktiemarknad under lång tid och på det viset missat en uppgång (fortfarande) på flera 100%.
men, that's history! Nu gäller framtiden. Ska man gå in nu? Jag tror inte jag tänker göra det då jag tror på 50% fall till (med stor sannolikhet) men frågan är om sannolikheten är så stor. Och för eller senare måsta jag in då jag tänkt pensionera mig i Asien. Hmmm...

finansmamman sa...

Hej!
Ja,inga träd växer till himmelen. Det har jag lärt mig efter en och annan tabbe.

Anders sa...

Hej Hans,
Jag ar mkt tveksam till att ga in i Asien i dagslaget. Isafall skall man vara mycket forsiktig. Ett bolag jag har under luppen ar Capitaland fran Singapore som huvudsakligen investerar i fastigheter i Asien. Samtidigt kanns fastigheter lite svajjigt fast pa sikt och med asiens hoga inflation kan det nog vara bra.

Skall du pensionera dig i Asien kanske det ar lage att kopa hus i Vietnam som ar ett land pa G?

Hej Finansmamman,
visst ar det sa. Fast ibland kan en aktie vara "standigt overvarderad" och till slut avtar kursuppgangen men foretaget vaxer vidare tills varderingen blir rimlig. Ett exempel var tex gamla Astra.

Prof. Dr. Hans Byström sa...

ja jag tror också på Vietnam. Är för feg+fattig för att köpa hus där i nuläget men om jag arbetade tex i hong kong tror jag någon del av gamla indokina vore stället för mig att köpa ett extrahem.