måndag 28 april 2008

Är festen på väg att ta slut?

Volvo och Scania lämnar kanonrapporter för kvartalet. Ericsson rapporterar också och aktien skjuter iväg som en raket med 20% samma dag.

Och ändå ser det ganska mörkt ut.

Scanias orderingång minskar med 40% vilket ger en fingervisning om att försäljningsvolymerna kommer att minska framöver. Och det ganska kraftigt. Inte så knepigt egentligen efter denna jättehögkonjunktur samt att lastbilsbranschen normalt är cykliskt. Detta kommer givetvis också att slå mot Volvos lastbilsförsäljning i Europa. Deras USA försäljning ligger redan på en låg nivå efter toppåret 2006. Kanske kan Volvos Asienförsäljningen hålla emot lite även om jag tror att Nissan Diesel/UD har sämre lönsamhet än Volvo/Renault i Europa.

Ericssons marginal halverades kv1 2008 jämfört med kv1 2007. Och sämre marginaler kan det nog bli framöver med tanke på ökad konkurrens från de kinesiska spelarna Huawei och ZTE. Att kursen steg berodde nog på en lättnad att det trots allt inte blev sämre och att man lyckades öka försäljningen med 5%.

Electrolux redovisar en förlust som bla beror på en kraftigt fallande försäljning i USA.

Företagens materialkostnader ökar rejält då olja, kol, stål, plast, energi mm ökar kraftigt i pris. Detta kommer att slå mot deras vinster då hela kostnadsökningen förmodligen inte kommer att kunna slussas vidare till kundledet. Samtidigt som konsumenterna i många länder upplever en reallönesänkning då inflationen i många länder överstiger löneökningen. Dessutom höjs priset på bensin, mjölk, ris och annan mat vilket gör att många får mindre pengar över till övrig konsumtion. Minskad konsumtion av exempelvis elektronikprylar, bilar, vitvaror, husrenoveringar är att vänta. Festen är nog över, konjunkturtoppen är nådd så håll i hatten under resten av 2008 och ha krigskassan beredd.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nej nej. Festen har bara börjat. Och då menar jag råvarufesten. När jag får pengar över så kommer jag att investera i jordbruk och olja/gas.

Mvh

Anonym sa...

Eller så sållas agnarna från vetet som det så populärt heter. Kolla på SKF t.ex.

Det är nog nu stock-picking börjar löna sig. Hittills har det mesta gått ner urskiljningslöst, vilket drabbat värdeinvesterare nästan lika mycket som alla andra. Jag skulle gissa att Skagen Global etc. tar revanch närmsta halvåret. Vad tror du?

Anders sa...

Hej Finansgeniet,
olja tror jag pa aven om det storsta rallyt ar over da vi har gatt fran 20-30 USD/fat till knappt 120 USD, dvs 4-5 ggr. Dagens nivaer ger enorma marginaler till bolag med produktion och reserver i marken och det finns utrymme till uppjustering. Samtidigt blir det nog inte ett liknande race dar priset gar upp ytterligare 4-5 ggr till 400-500 USD/fat. Nasta steg tror jag blir att man anvander mera branslesnala bilar i framst USA och men aven i Europa. I Sverige har exempelvis dieselbilar okat kraftigt. Troligen kommer SUV trenden i USA snabbt klinga av och man koper mera branslesnala bilar (exempelvis hybrid), kanske aven dieselbilen blir popular "over there"? Man kan nog ganska enkelt klippa 30% av forbrukningen genom att byta deras bilpark men det tar nog ca 10-15 ar. Denna minskning uppvager till viss del okningen i tex Kina och Indien. Trots detta kommer nog priserna att ga upp mycket beroende pa att oljeproducenterna har svart att halla produktionen pa dagens nivaer. Gas kan nog ocksa vara intressant aven om det ar svarare att transportera. Mark och jordbruk kommer nog att oka i varde, inte minst talar nog de fakta att danska och hollandska bonder kommer till Sverige for att kopa "billig" mark. Fragan ar dock om inte spannmalspriserna sjunker nar produktionen kommer ifatt. Gor den inte det utan priserna fortsatter uppat far vi stora problem i varlden.

Hej Diversifierad,
En konjunkturnedgang enligt mitt pessimistiska scenario (forhoppningsis kommer det inte att ske...) kommer nog att drabba de flesta producerande foretag. Vissa foretag klarar nog nedgangen battre som elbolag, lakemedelsbolag, medicinsk teknik vardforetag och liknande. Aven Vestas och foretag som REC kan nog klara sig bra om oljan fortsatter vara pa hog niva.

Anonym sa...

En fundering; Vad innebär egentligen p/E - tal,och vad menas med att ett företag har ett lågt p/e tal, är detta då bra ur köpsynpunkt ?

Anders sa...

Hej Olof,
Med P/E tal avses Price per Earning dvs hur det pris marknaden ar villig att betala per vinstkrona. Ett lagre P/E tal ar battre ur kopsynpunkt men man maste lasa P/E talet med forsiktighet, ar vinsten i foretaget pa en uthalling niva etc. Det ar ett viktigt nyckeltal men som kopare maste man aven titta pa andra nyckeltal och siffror.