tisdag 15 april 2008

Oljan på All Time High




Det blev ett ATH idag när oljan steg till runt 111 USD/fat för Brent olja.

Det ser ut som om Rysslands oljeproduktion har nått sin peak. Under 2007 snittade man produktionen kring 10 miljoner fat per dag. 2008 kommer produktionen nog att hamna något lägre (9,5-10 mfat/dag). Samtidigt som produktionen sakta dalar ökar den inhemska konsumtionen när landets levnadsstandard ökar. Detta innebär att exportdelen kommer att sjunka snabbare än produktionsminskningen. Samma scenario finns exempelvis i Mexico och Venezuela. Mexico kommer troligen att gå från att vara en nettoexportör till att bli en nettoimportör redan inom en 4-5 års period. Saudi Arabiens oljeproduktion har troligen också peakat. Kanske mera beroende på politik än teknisk möjlighet att öka produktionen?

Samtidigt ser det ut som om man hittat ett nytt jättefält utanför Brasilien. Viktiga framtida oljeländer att räkna med är Brasilien och inte minst Kanada med sina enorma mängder oljesand.

Efterfrågan på olja är ganska konstant i I-länderna, en liten årlig ökning om mindre än 1%. Det är utvecklingsländerna som står för den stora ökningen som ligger kring 4% per år. Inom en 10-års period beräknas utvecklingsländerna ha passerat I-länderas konsumtion. Det kommer att bli otroligt tight på supply sidan framöver och det kommer att trycka upp oljapriset ytterligare även om vi nog kan räkna med rekyler också. Ett allt högre oljepris innebär också att det kan ge bra utdelning för exempelvis Saudi Arabien att ”hushålla” med sin olja så att intäkterna räcker längre. Och de har knappast något emot ett oljapris kring ”hundringen” eller högre.

Oljebolag med bevisade reserver har nog en god framtid framför sig. Jag tror bla PA Resources och Lundin Petrolium kommer att ha ett mycket starkt 2008.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om Pare..ligger tungt i aktien sen några månader tillbaka..
Tack för en mycket bra sajt.

Anders sa...

Tack Juristen!
Om deras produktionsmal for den narmsta 3-5 aren slar eller atminstone 50% av den produktionsokningen ser det mycket intressant. Forhoppningsvis kommer deras borrningar dessutom oka deras bevisade oljereserver trots att man hela tiden pumpar upp olja.