lördag 27 oktober 2007

Kvartal 3, kommentarer del I



Handelsbanken:
SHB släppte en bra kvartalsrapport. Vinsten efter skatt blev 2599 Mkr (2295). Jag har köpt SHB i olika omgångar och aktien har i princip stått och stampat. Aktien är än mera attraktiv nu och förr eller senare blir det ett ”bankrally”. SHB är en konservativ bank som är försiktig med sina utlåningar. Det slår mot omsättning och vinst i goda tider men betalar sig orostider i form av lägre kreditförluster. Deras decentraliserade koncept har nog ett finger med i spelet och gör att kontorscheferna tar sunda beslut.

Även om SHB kursen ”stampar” har man den höga direktavkastningen att se fram emot som ligger kring 4%. En bra aktie i portföljen.

Millicom:
Familjen Stenbäcks ”U-lands” mobiltelefonbolag rapporterade ytterligare ett bra kvartal. Fortsatt imponerande stor abbonenttillväxt med stor tillväxtpotential. Viss politisk risk finns dock alltid med i bilden vilket vi inte minst har sett av bakslagen i Vietnam och Pakistan. Med med affärer i 16 olika länder i Asien, Afrika, Syd- och Centralamerika blir skadan iallafall mera hanterbar om ett land ”faller bort”. Stor potential! Ett möjligt scenario är att Millicom blir ett ”växthus”, man driver upp mobila telefonbolag som man säljer sedan säljer med god vinst till aktörer som vill komma in på en viss marknad. Exemplelvis kan man tänka sig att Vodafone skulle vara intresserad av att köpa Celtel i Sri Lanka. Eller något för den nya TeliaSonera chefen att köpa upp för att få fart på tillväxten. Bredbands och 3G Turbo investeringar i Sverige lär inte räcka om han vill stanna kvar längre än Herr Igel på sin post. Millicom hamnar nu i allafall på bevakningslistan. Kanske ett framtida innehav?

Verkstadsbolagen – Imponerande tillväxt
Alfa Laval:
Se tidigare separat blogg inlägg.

Atlas Copco, Sandvik och ABB:
Bara att gratulera! Enormt bra resultat och fortsatt framtidstro.

Volvo:
Rapporterar också en väldigt positiv rapport. Att USA marknanden viker har länge varit känt efter lastbilsboomen ifjol. Volvo har under året stärkt sin tillvaro i bla Asien med köpet av UD/Nissan Diesel. Mer om det kommer i ett senare separat inlägg. Amerikanska Caterpillar som bla konkurrerar med Volvo VME släppte också en bra rapport. Nedgången på den amerikanska marknaden uppvägdes mer än väl av uppgångar på andra marknader. Scania har inte rapporterat ännu men har en nästan perfekt marknadsposition med tung exponering mot Brasilien/Sydamerika, Europa/Östeuropa, Ryssland och till viss del Asien. Scanias rapport bör bli mycket bra även om man stött på produktionskapacitetsproblem.

Inga kommentarer: