måndag 4 januari 2010

God fortsättning!



Så är det då 2010, ett helt nytt år! 2009 var ju börsåret då svenska börsen gick upp med otroliga 46%. Hur ser förutsättningarna ut för 2010? Det kan nog bli mycket skakigt på många marknader under året. Arbetslösheten är hög och stigande, Västvärlden har enorma budgetunderskott och extremt låga räntor har lockat många privatpersoner till lånekonsumtion. Utöver det har vi ett långsiktigt stigande pris på energi pga peak oil (de flesta av världens största oljekällor och de flesta stora oljeländer har eller är nära att passera peak oil). Kanske kommer företag som SCA och Holmen att bli uppvärderade eftersom de sitter på stora mängder skog. Skog som kan användas som råvara till virke eller pappersprodukter. Och i framtiden kanske utnyttjas mer och mer i form av energi?

I mina ögon finns det en stor risk för en dubbeldipp i år. Jag kommer att ta det lugnt på aktiemarknaden tills marken känns stadigare. Detta år får istället bli ett år då jag lägger ned tid och kraft på min familj, hus och hem samt jobbet. Att spendera tid med familjen och små barn är ju också en investering. Barn behöver engagerande föräldrar som sätter av tillräckligt med tid för vardagslivet. Att spendera tid och pengar på sitt hus kan nog också vara en god investering (förutsatt att du inte har tummen mitt i handen). Ett exempel är om man installerar ett nytt värmesystem som minskar energiåtgången vilket också minskar ens känslighet mot stigande energipriser. Eller investera lite tid i trädgården för att få avkastning till hösten i form av frukt och grönt. Troligen också en bra mental avkoppling att jobba i trädgården samt en bra chans att få fina ekologiska produkter. I dessa tider är det nog också klokt i att lägga lite krut på jobbet, se till att du är värd din vikt i guld.

Min aktieportfölj kommer nog inte att förändras mycket under året utan den känns ganska robust. Oljebolagen är förstås högrisk och de bör därför utgöra en liten del av den totala portföljen. Blir det en mycket stor dipp på börsen kan det förstås bli bra köptillfällen. Vad tror du om året?

3 kommentarer:

Juristen sa...

God fortsättning...vilken kanonstart på 2010 för oss som ligger tungt i olja!! Har liksom du Pare och Lupe.
Förresten känns snacket om Global warming ganska avlägset....(-17 gr)

Per J. sa...

Hej Anders!
Intressant och välskriven blogg du har!
För kommande år tror jag man ska satsa på säkerhet och någon som blir bättre och bättre med tiden oberoende av världens börser och då tänker jag förstås på vin! Vad kan vara mera upplyftande än att sitta på en vinkällare som utvecklas hela tiden till godare och godare viner. Satsa på en säker bas med Bordeaux, Champagne, Port, Barolo, Barbaresco och krydda med lite emerging markets (Chile, Australien, NZ) så kommer 2010 att bli ett kanon år! Vi ses!

Anders sa...

Hej Juristen,
Olja har nog ett par fina år framför om inte världen "totalkollspar" med enormt hög arbetslöshet och kraftigt fallande aktie- och bostadsmarkndader. Tyvärr ett scenario som faktiskt kan inträffa. Fast då har vi andra problem än att oja oss över fallande marknader.

Hej Per,
Tack för senast! Vin är nog inte en dum investering. Måste bara fixa en frostvakt och sätta upp ett större vinställ :)
Jag ser på eran blogg att du spinger grymt mycket. Och dessutom i ur och skur. Ha det bra så länge!