tisdag 12 januari 2010

Sushi-ekonomi?

Eftersom det finns så många positiva analytiker och skribenter som tror att vi nu har lämnat lågkonjunkturen bakom oss så får väl jag stå för det pessimistiska :)

Länken nedan visar en del intressanta jämförelser mellan USA och Japan (klicka på presentationen).



Båda länderna är enormt högt belånade, har stora underskott och mycket låg ränta. Och nu finns det snart inga andra kickstartningsmekanismer för att få igång ekonomin. Japan har dessutom enormt stora demografiska problem framför sig och antalet japaner kommer snart att minska.

Tyvärr är det nog så att lågkonjunkturen är långt ifrån över och troligen snarare finns framför oss än bakom oss. Exemplevis ökar den amerikanska arbetslösheten som nu officiellt är kring 10%. Vissa bedömare säger att den snarare ligger kring 17% eftersom många som har tappat jobbet inte ens registrerat sig som arbetslös utan kanske stannar hemma med barn istället.

USA kommer att ha ett budgetunderstkott på svindlande 1 trillion USD (ca 7 biljoner SEK) i år. Majoriteten av dessa pengar skall finansieras utomlands från Mellanöstern, Kina etc. Hur man skall kunna attraktera sådana summor utan att öka räntan är för mig obegripligt. Samtidigt har President Obama sjösatt sin hälsoreform som kommer att kosta mycket pengar och dessutom lovat att inte höja skatterna för folk som tjänar under 250 000 USD per år. Något säger mig att det inte kommer att fungera så bra. Jag tror att skattehöjningar i USA är ofrånkomliga och det kommer förstås att sänka shoppinghumöret.

Det positiva är att människor i USA, Sverige och många andra länder har ökat sina sparkvoter. Det är långsiktigt positivt men kortsiktigt negativt då det förstärker lågkonjunkturen.

Inga kommentarer: