söndag 31 januari 2010

Schott Termofrost mm

Schott Termofrost flyttar huvuddelen av sin produktion i Arvika till Tjeckien. 90 personer tappar arbetet. Moderbolaget Schott AG är baserat i Tyskland.

Sveriges arbetslöshet ökade i december till 8,6%. Totalt var 417 000 människor utan arbete i Sverige, 108 000 fler än året innan. De flesta jobb som försvunnit har varit inom tillverkning. Tråkigt eftersom många jobb som nu försvinner till andra länder troligen inte kommer tillbaka vid en konjunkturuppgång.

Spaniens arbetslöshet är på höga 19,5%. Vid sådana höga siffror har staten fått se sina inkomster minska dramatiskt och man måste börja dra ned kraftigt på sina utgifter och förmodligen höja skatterna där man kan. Spanien har en tuff väg framför sig.

En allt högre arbetslöshet är det allra största hotet just nu mot de flesta länders ekonomier och kan dramatiskt minska konsumtionen som är en stor viktig drivfaktor idag. Å andra sidan kanske det är precis vad världen behöver. Vi kanske måste dra ned på vårt resursslöseri, köpa färre väl utvalda och prioriterade saker med bättre kvalitet som håller längre. Många av dagens produkter är alldeles för billiga för att ens försöka laga. Blocket och ebay har nog en lysande framtid framför sig. Köp lite saker av hög kvalitet och ta väl hand om produkten är nog vettigt. Gäller nog såväl mat som allting annat.

2 kommentarer:

Per J. sa...

Hej Anders!
Det gäller även skjortor. Kragen slits ju mest och att kassera en fin Stenströms bara för kragen är slut känns som ett slöseri utan dess like. I helgen vände jag på kragen på två av mina mest slitna skjortor och nu är de som nya. Har du testat det än?

Anders sa...

Hej Per,
Nej, du får lära mig men det låter som en lysande ide :) Annars kan man använda dessa skjortor när man jobbar i trädgården. Min mormor gjorde underbara trasmattor av avlagda kläder.