torsdag 18 september 2008

Stormigt värre på finansmarknaderna

Få har väl missat vad som sker på andra sidan Atlanten med bland annat Lehman Brothers och AIG. Även råvaruberoende Ryssland har haft några stormiga dagar där man till och med stängt börsen.

I USA har man helt enkelt levt över sina tillgångar. Alltför länge. Man har använt sina kreditkort alltför flitigt och tryckt på reset för många gånger genom att lägga om bolånen och inkludera kreditkortsskulderna så att man på nytt kan använda kreditkorten. När fastighetspriserna sjunker hamnar helt enkelt tillgångarna under skulderna. Det är dags att sanera ekonomin och börja betala tillbaka. Kanske tar det 10 år innan siffrorna ser mer acceptabla ut?

Min fråga är, hur illa är det i Sverige? Jag tror vi är ute på svag is här också men USA ligger helt enkelt lite före. Det är i dessa tider man skall ha minskat sitt lån och ha samlat på sig en hygglig kri(g)skassa. Blir det riktigt illa med kraftiga fastighetsfall kan bankerna kräva att höglånande personer måste pytsa in mera pengar och kanske också binda lånen för att minska deras risker. Vad händer med den svenska ekonomin om boränterna stiger till 12%? Utan tvekan skulle många få det kämpigt och tvingas minska sin konsumtion av mindre nödvändiga saker. Andra skulle tvingas sälja huset till förlust. Då jag köpte min första lägenhet (sommaren 1995) tvingades säljarens föräldrar borga eftersom köpeskillingen inte täckte lånet - inte roligt! Lägenhetens värde hade helt sjunkit snabbare än takten på amorteringarna.

Börsen är ner cirka 30% sedan årsskiftet och kanske kommer den att gå ned mera. Det kan bli fina köptillfällen framöver så se till att ha beredskap för detta.

Håll i hatten och glöm inte paraplyet?

2 kommentarer:

finansmamman sa...

Hej, och välkommen hem till Sverige, du kommer säkert att frysa.
Jag tror som du att Sverige kommer att drabbas, det lutar åt en upprepning av 90-talet. Bra att vara likvid när köptillfällen yppas.

Anonym sa...

Väldigt skakigt nu...men som den borne optimisten tror jag att det allra värsta är över nu (eller om nån månad).Ligger själv 50 % likvid och inväntar kommande köptillfällen.