måndag 8 september 2008

Stefan Ingves agerar

Riksbanken (RB) höjde förra veckan styrräntan med 0,25% till 4,75%. Personligen trodde jag att RB skulle avvakta innan nästa höjning men detta visar att RB tar inflationen på allvar vilket är bra så jag stödjer höjningen. Inflationen måste hållas i schack och vid sista mätningen var den 4,4% vilket är ganska mycket över målet.

Många företag har nog ett stort behov att höja sina priser för att kompensera sina kostnadsökningar vilket gör att inflationen kan halka över 5%. Samtidigt har exempelvis bilindustrin det redan idag tufft att sälja sina bilar så en 5-10% prisökning skulle minska försäljningen ytterligare och man tvingar nog därför att minska på sina marginaler istället. Många företag kommer nog att tvingas rapportera minskande marginaler och därmed kommer nyckeltalen att se mindra attraktiva ut.

Min portfölj har rasat ganska rejält i år vilket inte är roligt men inte alltför mycket att oroa sig för om man är långsiktig. Jag kommer nog att kompletteringsköpa lite aktier under hösten/vintern/våren. Det gäller att sprida köpen över tiden. Eftersom jag inte sparar i några aktiefonder (där man vanligtvis sparar månadsvis) utan endast direkt i aktier gäller det att vara ganska disciplinerad på denna punkt. Mitt pensionssparande sker dock via olika fonder.

Oljepriset har halkat ned ordentligt från 140+ nivån men det är trots allt en rejäl uppgång från förra året. Det gör att oljans konkurrenskraft ökar igen vilket tyvärr hämmar bättre miljöalternativ. Priset på oljan framöver beror till stora delar på hur snabbt “elefantfälten“ tappar produktion samt hur det totala oljebehovet utvecklar sig där västvärldens minskande konsumtion äts upp av utvecklingsländernas ökande konsumtion. Då vi förmodligen har passerat eller befinner oss på produktionstoppen av oljan kommer priset snart att börja stiga igen.

Det har varit dåligt med bloggande sedan jag lämnade Malaysia. Nu är jag tillbaka i Stockholm och har hunnit med en månads semester som jag spenderat i Norrland och Stockholm. Vi har även gjort upp en lista med projekt som skall göras hemma i villan och på tomten som nog tar ett par år att gå igenom. I Malaysia hade vi en lägenhet, nu är vi tillbaka i Sverige och vår 50-tals villa och förmodligen kommer mitt bloggande att minska något till förmån för hantverkaraktiga aktiviteter på vår villa. Jag skall dock försöka uppdatera bloggen veckovis samt när jag gjort affärer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen tillbaka! I dubbel bemärkelse.

Dina inlägg har lyst med sin frånvaro. Du får se till att du hinner med något inlägg i veckan framöver åtminstone.

Anonym sa...

Välkommen hem Anders!

Jag brukar läsa din blogg regelbundet. Jag hoppas att du fortsätter oc ge oss information om dina förändringar i din portfölj. Alltid roligt att jämföra med sina egna köp- och sälj aktiviteter.

//signaturen FatboySlim

Anonym sa...

Välkommen tillbaka.

Fortsätt gärna med dina intressanta aktieanalyser och synpunkter! Hur ser du t.ex. på framtiden för dina innehav NCC, SCA och Volvo som jag själv innehar och funderar på att öka i. Direktavkastningen i taket för alla tre historiskt sett men kommer den att stå sig om/när vi får lågkonjunktur i EU/Sverige? / En trogen bloggläsare

Charlie sa...

Hej Anders!

Kul se ett nytt inlägg från dig. Jag ser framemot dina inlägg!

mvh Charlie