fredag 12 september 2008

Atlas Copco och lite annat


Jag har köpt till lite aktier i Atlas Copco. Kanske har botten inte nåtts ännu men det känns iallafall som om fallhöjden minskat (iallafall i kronor räknat, rent teoretiskt är förstås alltid fallhöjden 100%). VD Gunnar Brock har nyligen köpt på sig aktier och det är alltid ett gott tecken.

I övrigt är det ganska dystert på aktiemarknaden och antalet varsel i Sverige ökar kraftigt vilket innebär att vi troligen går mot högre arbetslöshet. Detta i kombination med en högre ränta gör att bostadspriserna kommer att falla. Eftersom prisuppgången har varit extrem (exempelvis +400% de sista 14 åren inanför tullarna i Stockholm) vore det inte så underligt att marknaden korrigerar ned priserna.

Tidigare hette det att ’Det som är bra för Volvo är bra för Sverige’. Nu går det knackligt för Volvo (personbilar) och det drabbar givetvis deras underleverantörer omedelbart. Utan tvekan har nu konsumenterna börjat att dra ner på sin konsumtion. Kanske beroende på att räntekakan tar mera plats, eller att man väljer att bygga upp större buffertar om sämre tider står runt hörnet. Höga priser på mat och bensin har nog också inverkan på konsumtionsutrymmet.

Clas Ohlson visade i sin sista kvartalsrapport en stigande försäljning men minskade vinster. Försäljningen minskar i befintliga butiker men genom att öppna upp nya butiker ökar ändå den totala försäljningen. Oroande tecken eftersom det ökar kostnaden per såld vara och minskar vinstmarginalen. Clas Ohlson har nog snart vuxit klart i Sverige-Norge-Finland och att öppna upp många fler butiker i Norden kann nog inte ske utan att börja konkurrera med sig själv. Deras England är därför mycket viktig för deras fortsatta tillväxt. Stor potential utan tvekan men inte helt utan risk. Etableringen blir intressant att följa, jag tror dock att lanseringen har bra chanser att bli framgångsrik. Läs gärna Christoffer Stockmans inlägg om Clas Ohlson.

H&M öppnar snart upp sin första butik i Japan. Det blir också mycket spännande att följa och potentialen är stor. Amerikanska GAP har 130 butiker i Japan.

Inga kommentarer: