fredag 20 juni 2008
Viktigt oljemöte i Jidda
Den kommande helgen är det stormöte i Jidda i Saudi Arabien. Mötet kommer att ha närvaras av både oljeprodcenter och oljekonsumenter och blir mycket intressant.
Inte minst för att man är väldigt oense om varför bensinpriset stiger. Saudi skyller på spekulanter, OPEC skyller på kapacitetsbrist i oljeraffenaderier, Englands premiärminister Gordon Brown skyller på supply brist från OPEC osv.
Redan nu tror man att resultatet av mötet blir att Saudi kommer att gå med på att skruva upp produktionen med cirka 300 000 - 500 000 fat om dagen. Det skulle innebära en ökning från dagens 9,5 miljoner fat/dag till 9,8 - 10 milj fat/dag. Frågan är om Saudi verkligen klarar av att öka produktionen så pass mycket och snabbt? Eller om oljan håller en kvalitet som efterfrågas av oljeraffenaderierna.
Världens största oljefält, Ghawar fältet i Saudi Arabien har nu varit i produktionen sedan 1951. 1981 producerade man 5,7 miljoner fat/dag. Idag producerar Ghawar 4,5 miljoner fat/dag, knappt hälften av Saudi Arabiens oljeproduktioen. Totalt har man mer än 3400 borrhål i det enorma fältet. I början hade man ett stort övertryck i oljekällan. Över tiden förlorar man självtrycket och behöver trycka in vatten för att upprätthålla produktionen. Idag pumpar man in enorma 7 miljoner fat vatten i oljekällan. Skillnaden 2,5 (7-4,5) miljoner fat/dag kommer troligen att upp igen och kan separeras och skickas ned i källan igen. Andelen vatten i oljan kallas för ’Water Cut’. Ghawar fältet har enligt diverse rapporter 30-55% Water Cut. Enligt oljeexperter är detta ett tecken på att Ghawar fältet sakta men säkert håller på att sina.
För att ersätta Ghawar fältet behövs cirka 360 företag av PA Resources storlek! Nu kommer inte Ghawar fältet att sluta producera imorgon eller nästa år utan kan säkert fortsätta i många år men produktionen kommer snarare att minska än öka över tiden och produktionen vid Ghawar fältet kann mycket väl ha passerat toppen.
Samtidigt har Shell tvingats dra ned på sin oljeproduktion i Nigeria med ungefär 200 000 fat/dag pga militära oroligheter.
Kina har också beslutat att minska oljesubventionerna och kommer att höja pumppriset med 18%. Vi får se huruvida det har någon effekt på deras allt större aptit på bensin.
Det är fortsatt tight på supply sidan och minsta tillstymmelse till problem (politiska, militäriska, oljeledningssabotage mm) får påverkan på oljepriset.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
En trevlig interaktiv karta över oljeländer ur olika aspekter:
http://www.ft.com/cms/s/0/74bf31bc-992a-11dc-bb45-0000779fd2ac,dwp_uuid=81f97690-812f-11da-8b55-0000779e2340.html
Hej Anonym!
Tack for tipset. Intressanta siffor i kartan. Som att Japan nastan importerar dubbelt sa mycket olja fran Mellanostern (ME) jmft med USA. Och att aven Europa importerar betydligt mer olja fran ME an USA.
Skicka en kommentar