måndag 2 juni 2008

Telekom: Konsolidering och “Go Global“



Det skall bli intressant att se om France Telecom (FT) slukar TeliaSonera. Enligt finanstidningar verkar det som FT arbetar med en finansiering av affären. Eftersom svenska staten äger ca en tredjedel blir förstås ett sådant bud ganska komplicerat.

Om affären blir av tror jag många svenskar lättare kommer att byta tele/internet leverantör eftersom de inte längre behöver vara lojala mot det svenska Telia eller det bolag där man äger aktier. Tele2, Telenor och 3 kan nog tjäna på en sådan affär. Telefonbolaget Orange, som ägs av just FT blev tidigare tilldelad en 3G licens men byggde aldrig ett 3G nät. Ett köp av TeliaSonera blir med andra ord en comeback som heter duga.

På tal om Tele2, de håller som bekant på att byta VD. Lars-Johan Jarnheimer slutar och ersätts av Harri Koponen. Mitt intryck av avgående Lars-Johan Jarnheimer är mycket bra. Dessutom är han mycket rolig, han var inbjuden som föreläsare till ett internt möte för ett antal år sedan. En rolig historia han berättade var från den tiden då Lars-Johan Jarnheimer själv var med på Tele2 reklamsnuttar. En gång gick han tillsammans med Robert Aschberg från Kinneviks kontor i gamla stan mot Kungsträdgården. De mötte en liten tjej som frågade efter en autograf. När Robert Aschberg öppnade kavajen och tog fram en penna frågade hon, “vem är du?“ Jarnheimer sa att det var höjdpunkten på hans karriär. Harri Koponen är nog kompetent för jobbet, möjligen kan det bli lite kulturkrock då Tele2:s koncept är “mean & lean“ och väldigt olikt både TeliaSonera och Ericsson som Harri Koponen har erfarenhet av. Den stora frågan är dock om han är lika rolig som Lars-Johan Jarnheimer 

En annan stor telekom nyhet har varit indiska Bharti Airtels försök att köpa upp sydafrikanska telekom operatören MTN Group. Bharti med sina 62 miljoner kunder och MTN Group med sina 68 miljoner skulle tillsammans bli en telekomjätte med 130 miljoner kunder inriktade på världens snabbaste växande telemarknader – Indien och Afrika. Nu gick uppköpet inte igenom och vi får se om det blir ett sammangående istället. Bharti är stor i Indien men vill gärna bli stor utomlands också.

China Mobile har fått order om att “go global”. För drygt ett år sedan försökte man köpa Millicom men man var helt enkelt för snål. Millicom är numera värt drygt dubbla värdet. Däremot köpte man Millicoms Pakistan verksamhet som växer kraftigt.

MTN Group har 68 miljoner kunder, ARPU ligger på 10 USD, värderingen kring 38 miljarder USD.
Millicom har 23 miljoner kunder, ARPU ligger på 11 USD, värderingen kring 11 miljarder USD. Millicoms värdering ligger i nivå med MTN. Vill man vara med på aggresiv telekomtillväxt rekommenderas Millicom som opererar i Asien, Afrika, Syd- och CentralAmerika. Förutom att man växer så det knakar (1 miljon nya kunder i månaden) kan nog både kinesiska och indiska operatörer vara intresserade av att lägga ett bud på bolaget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant blogg. Kommer fortsätta följa denna.

Anders sa...

Tack anonym!