torsdag 12 juni 2008

Clas Ohlson



Clas Ohlson har släpp sina försäljningssiffror för maj. Försäljningen ökar något (+6%) men i lägre takt än öppnadet av nya butiker vilket innebär att snittförsäljningen per butik viker något. Vinster blev lägre jämfört med året innan. Stigande inköpspriser i Asien anges som en av orsakerna.

Många länder i Asien inklusive Kina har en inflation kring 10%. Företag som har en stor andel leverantörer i Asien kommer därför tvingas se ökande inköpskostnader och det blir svårt att hålla fast vid sina marginaler då det blir svårt att vidarebefodra hela kostnadsökningen.

En annan anledning till vinstminskningen är nog att högre bensin/dieselpris, stigande räntor och matpriser helt enkelt gör att folk har mindre att shoppa för efter att det nödvändigaste är betalt.

Om cirka ett år kommer de första Clas Ohlson butikerna att slå upp portarna i London. Det är svårt att växa mycket mera i Sverige, Norge och Finland och man har snart 100 butiker, blir butiksnätet för tätt börjar man konkurrera med sig själv. Det blir spännande att se hur deras viktiga Englandslansering går. Jag tror det kommer att gå bra men man vet aldrig. Om konceptet fungerar väntar en stor marknad i England och troligen har man redan nu planer på fler utlandssatsningar. Aktien har sjunkit på rapporten och ger bra köpläge.

Inga kommentarer: